PRE INJEKCIJE DOBIJAJU UPOZORENJE! Objavljen spisak mogućih simptoma nakon primanja vakcine protiv korone!

U uputstvima za pacijente navedeni su simptomi koji se mogu javiti posle vakcinisanja ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“.

vakcina
vakcina, Foto: shutterstock

Stanovnici Moskve, koji su već počeli da se vakcinišu ruskom vakcinom protiv korone „Sputnjik Ve“, dobijaju uputstva za pacijente, kao i potvrdu o obavljenoj imunizaciji. Uputstvo sadrži spisak simptoma koji se mogu javiti nakon vakcinacije, kao i savete kako postupiti u svakom od navedenih slučajeva.

U uputstvima, u koje je imao uvid naš dopisnik, navodi se da svaki deseti čovek, vakcinisan vakcinom „Sputnjik Ve“, može osećati slabost ili mučninu. U većini slučajeva vakcinacija se dobro podnosi. Ako se javi fizička slabost, nema razloga za brigu – to je normalna individualna reakcija organizma i jedan od znakova formiranja imuniteta. Onima kod kojih se nakon vakcinacije javi slabost, opšti umor i mučnina savetuje se da smanje fizičku aktivnost i više odmaraju.

Anketa:

Da li podržavate obaveznu vakcinaciju?

Ukupan broj glasova: 486

 • Da: 43% (210)
 • Ne: 57% (276)

Takođe se ističe da kod 5,7 odsto vakcinisanih mogu se javiti bolovi u kostima, drhtavica, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni.

„U slučaju da je telesna temperatura iznad 38 stepeni, preporučuje se uzimanje tableta za spuštanje temperature i protiv bolova (paracetamol ili ibuprofen), a ukoliko je temperatura iznad 39 stepeni i ne spada u roku od četiri sata nakon uzimanja lekova, neophodno se javiti lekaru“, navodi se u uputstvu.
Kod 4,7 odsto vakcinisanih javlja se bol, svrab, otok i crvenilo na mestu vakcinisanja. Po pravilu lečenje nije potrebno, ali se može uzeti lek protiv alergije kako bi se umanjio otok i osećaj nelagode.

Vakcina, korona
Vakcina, korona, Foto: AP Photo/Alexander Zemlianićenko

Jedan i po odsto vakcinisanih pacijenata može imati začepljen nos, curenje nosa ili osećaj golicanja u grlu. Njima se savetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos.

U manje od jedan odsto pacijenata može doći do ubrzanja pulsa ili povišenog pritiska.

Dan ranije je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio od potpredsednice Vlade Tatjane Golikove da se naredne nedelje počne sa masovnom vakcinacijom od virusa korona.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća.

Povezane vesti

 • Korisnik: Draga
  03/12/2020 - 14:40
  Prvi put citam o nus pojavama vakcine.Nije bas naivno.Svaka cast Rusima sto su objavili rezultate ove vakcine.Ipak treba da smo upoznati sa nus pojavama vakcine.Imam jos od prosle godine njihov fotokataliticki aparat za preciscavanje vazduha,alergena i duvanskog dima u stanu,koji radi sve onako kako pise u uputsvu,koji je stalno ukljucen.
 • Korisnik: galeb
  03/12/2020 - 14:07
  U Velikoj Britaniji su već doneli zakon da niko ne može da tuži Fejzer kompaniju, ako dobije posle vakcinacije nus pojave ili umre.
 • Korisnik: Miss
  03/12/2020 - 13:56
  Pa zar parecitamol nema kontraindikacije! Hocemo li sada ravijati teorije zavere?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi