Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

Ilustracija

Vladimir Putin, Foto: Ilustracija

Nemački ministar odbrane Anegret Kramp-Karenbauer pozvala je zvaničnu Moskvu da objasni premeštanje ruskih oružanih snaga na teritorijama koje se graniče sa Ukrajinom.

- Ako Rusija nema šta da krije, onda bi mogla lako da objasni koje se trupe, kuda i sa kojim ciljem premeštaju - napisala je Kramp-Karenbauerova na svom nalogu na Tviteru.

​Ranije je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan pozvao Rusiju da objasni motive premeštanja ruskih trupa na istočnu granicu Ukrajine i na Krimu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da se Ukrajina pretvara u potencijalno eksplozivnu teritoriju. Prema njegovim rečima, svaka država na čijim je granicama nestabilan regionom preduzeće potrebne mere za sopstvenu bezbednost. Takođe je naglasio da Rusija ni za jednu zemlju nikada nije predstavljala pretnju. On je istakao i da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po svom nahođenju.

Sa svoje strane, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla da je praćenje kretanja ruskih trupa na teritoriji Rusije besmisleno.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Sveobuhvatni prekid vatre stupio je na snagu u julu prošle godine. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

Komentari (1)

Dragan

11.04.2021 16:33

Prvo su se ukrajinske trupe premestili ka ruskoj granici i Donbasu. To im nije smetalo.