Vladimir Putin
AP/Mikhail Klimentyev
Vladimir Putin

AP/Mikhail Klimentyev

Vladimir Putin, Foto: AP/Mikhail Klimentyev

Komentarišući nedavnu izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da je Moskva obavestila Vašington o povlačenju osoblja iz Venecuele, Putin je rekao da su ruski stručnjaci bili u Venecueli kako bi održavali rusko oružje koje je Karakas kupio.

"Ne stvaramo bilo kakve baze niti šaljemo vojnike tamo. Ali poštovaćemo naše obaveze u oblasti vojne i tehničke saradnje (sa Venecuelom)", kazao je Putin na sastanku sa čelnicima međunarodnih novinskih agencija.

Pročitajte i:

Vladimir Putin

Tanjug/Alexei Druzhinin

Ruski predsednik je dodao da su američke sankcije Venecueli nanele štetu običnim ljudima i upozorio SAD da ne primenjuju silu u toj zemlji.

Dodao je da odluku o predsedniku Venecuele Nikolasu Madura mora doneti narod te zemlje.

"Narod Venecuele mora sam, kroz dijalog, konsultacije i saradnju raznih političkih struja, odlučiti da li će Maduro ostati na vlasti ili neće", izjavio je ruski predsednik.

Pročitajte još:

Vladimir Putin, Rusija

AP/Mikhail Klimentyev

Rusija je pružila snažnu podršku Maduru dok su SAD i više drugih zemalja priznale opozicionog lidera Huana Gvaida za prelaznog predsednika Venecuele. Gvaido, predsednik parlamenta, proglasio se za šefa države na mitingu u januaru.

Pročitajte i:

Putin je rekao da je Gvaido "dobra osoba", ali da je njegovo polaganje prava na vlast stvorilo presedan koji bi mogao da "dovede do haosa širom sveta".