Crno more
printskrin youtube
Crno more

printskrin youtube

Crno more, Foto: printskrin youtube

Sve što se radi u vezi sa uplovljavanjem brodova u Crno more, radi se s jednim ciljem – da se poveća pritisak na našu zemlju kako bismo mi, kako se oni nadaju, nešto 'shvatili' i ponašali se onako kako oni očekuju od nas, kako bismo na neki način pokazali više popustljivosti. Možda misle da je moguće da se mi nečega uplašimo. Sve je usmereno na to“, rekao je izvor.

On je naglasio da „ruska strana nije brojala, niti je njen zadatak da broji koliko se vojnih brodova tamo nalazi“.

„Ali eskalacija napetosti ne odnosi se samo na Crno more, nego i uopšte na sve naše odnose. Ne možemo to da podržavamo. To nije naša politika, nije naš izbor“, rekao je izvor iz MIP-a.

Kineski razarač brod ratni vojska mornarica

Printscreen

razarač brod ratni, Foto: Printscreen

Pritom je podsetio na konvenciju iz Montrea, koja određuje maksimalan broj i težinu brodova necrnomorskih zemalja, njihov deplasman, koji se istovremeno mogu nalaziti u Crnom moru.

Računamo na zdrav razum onih od kojih zavisi poštovanje konvencije iz Montrea“, poručio je izvor iz MIP-a.

„Tajms“ je pisao da će Velika Britanija u maju poslati razarač i protivpodmorničku fregatu u Crno more u znak solidarnosti sa Ukrajinom i saveznicima iz NATO-a u regionu.

Ranije je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Turske saopštio da je London poslao Ankari obaveštenje da će njen brod proći kroz Bosfor u Crno more prve sedmice maja.