Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

screenshoot/Twitter

Vladimir Putin, Foto: screenshoot/Twitter

Uz finansiranje USAID, 11 strateških medijskih partnera povećavaju svoje prisustvo u Bosni, na Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, koja je ključna zemlja i za Rusiju i za SAD. Time se "diverzifikuju njihovi prihodi, a digitalno medijsko prisustvo se povećava", navodi se u izveštaju.

Pročitajte još:

- Uz injekciju američkog novca, USAID predviđa i alatke za borbu protiv lažnih vesti, kao što su Pop-up Newsroom iz Moldavije, kako bi se obezbedila bihejvioralna analitika i tehnologija društvenih medija u svrhu analiziranja i identifikovanja dezinformacija - stoji u ovom izveštaju.

Vladimir Putin, Rusija

AP/Mikhail Klimentyev

Vladimir Putin, Rusija, Foto: AP/Mikhail Klimentyev

- Sjedinjene Američke Države odavno smatraju da je jaka, prosperitetna i slobodna Evropa od vitalnog značaja za američke strateške interese. Ruske vlasti i snage pod njihovom kontrolom nastoje da oslabe američki uticaj u svetu i odvoje nas od naših saveznika i partnera - piše u dokumentu.

Rusija je više puta negirala optužbe o pokušajima da utiče na demokratske procese u različitim zemljama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je "apsolutno neosnovanim", a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao da ne postoje nikakve činjenice koje potvrđuju takve akcije.

Povodom novog dikumenta, oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Vladimir Putin

Tanjug/AP

Koncept za suprotstavljanje zlonamernom uticaju Kremlja, koji je razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama, predstavlja sredstvo za ideološku borbu i propagandu, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije datom u vezi sa izjavama direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).