Volodimir Zelenski
AP
Volodimir Zelenski

AP

Volodimir Zelenski, Foto: AP

Direktan dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom je važan jer daje mogućnost da se završi konflikt u Donbasu, rekao je u intervjuu izraelskom 9 kanalu predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Ukrajinski lider je naglasio da kontakt sa ruskim rukovodstvom može pomoći da se reše mnoga pitanja. Po njegovim rečima, dijalog između dve strane više nije ograničen normandijskim formatom.

„Prirodno je da vodimo dijalog i to ne samo u normandijskom formatu. Počeli smo da razgovaramo, što je važno. Tri godine nije bilo „normandijskog“ formata. Vratili smo mornare pre „normandijskog formata. Vratili smo brodove. Rusija je pristala na to, što je vrlo važno. Smatram da je dijalog počeo“, izjavio je Zelenski.

Vladimir Zelenski

EPA/Tatyana Zenkovich

Vladimir Zelenski, Foto: EPA/Tatyana Zenkovich

Nastavljajući da govori o dijalogu sa Rusijom, Zelenski je saopštio da direktno razgovara sa Rusijom o razmeni zatvorenika.

„Povodom mornara, brodova – to nema nikakve veze sa Minskim sporazumima, sa normandijskim formatom. To je direktan dijalog između mene i predsednika Rusije... Sa kim drugo da ih rešavam? Treba da ih rešavam sa onim ko tamo o svemu odlučuje. To je predsednik Ruske Federacije. Na drugi način ne mogu vratiti ljude“, rekao je Zelenski.

On je izrazio mišljenje da će konflikt u Donbasu ostaviti ožiljak u odnosima Moskve i Kijeva.

Vladimir Putin

Youtube/Printscreen

Vladimir Putin, Foto: Youtube/Printscreen