Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Profimedia.rs
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

Profimedia.rs

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, Foto: Profimedia.rs

Neistine na račun Rusije 

Ona je istakla da mnogi od zapadnih partnera, čak i u ovako posebnim danima i datuma za celo čovečanstvo, ne prestaju s pokušajima revidiranja istorije, ističući u prvi plan isključivo političke ciljeve.

U skladu s tom novom verzijom istorije, koju je predstavilo Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država, istakla je ona, navodi se da je ‘sukob’ počeo invazijom Nemačke i Sovjetskog Saveza na Poljsku. Odnosno, po mišljenju američke strane, naglašava Zaharova, SSSR je takođe kriv za otpočinjanje Drugog svetskog rata, kao i Treći rajh.

Nacisti fašisti Nemci Herman Gering HITLER

Profimedia

Nacisti fašisti Nemci Herman Gering HITLER, Foto: Profimedia

„Istovremeno, u navedenom tekstu ne pominje se da je upravo naša zemlja, u stvari, uništila fašističku ratnu mašineriju, kao ni o tome, da je najviše nacista poginulo upravo na Istočnom frontu”, istakla je ona.

Zaharova je podsetila da je Pentagon objavio prezentaciju o istoriji Drugog svetskog rata pod nazivom: „Dan pobede u Evropi: vreme proslave, razmišljanja”.

Doprinos Sovjeta pobedi

Podsetimo, pored navođenja da je sukob počeo invazijom Nemačke i SSSR na Poljsku, u pomenutoj prezentaciji ne pominje se doprinos Sovjetskog Saveza pobedi nad fašizmom, već je ukratko izložena uloga SAD u ratu u Evropi, počev od iskrcavanja u Normandiji.

Pored toga, danas je u nemačkom magazinu "Špigel" objavljen zajednički članak ministra spoljnih poslova Nemačke Hajka Masa i direktora Instituta za savremenu istoriju u Minhenu Andresa Viršinga povodom obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata. U članku se navodi da je nacional-socijalistički režim Trećeg rajha jedini krivac za pokretanje Drugog svetskog rata. Još se ističe da je pripisivanje drugim narodima uloge zločinca nepravedno prema žrtvama rata.

 

Komentari (1)

interesuje me

10.05.2020 13:56

Rusi se bave revizijom istorije i najaktivniji je Putin.Interesuje me kako rukovodstva nekadašnjeg SSSR-a nikad nisu negirali činjenicu da je tadašnja država potpisala sa Njemačkom sporazum o podjeli Poljske između njih dvije,ali i sporazum sa hitlerom o međusobnom ne napadanju u ratu.