Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

*Rezultati ankete javnog mnenja nepovoljni po aktuelnog predsednika Rusije

*Pad njegove popularnosti se prikazuje dvocifrenom brojkom

*Na čelu Rusije njegova vladavina je druga najduža 

 

Dvoje od petoro Rusa, odnosno 38 odsto, ne bi želelo da predsednik Rusije Vladimir Putin ostane na vlasti nakon što se njegov trenutni mandat završi 2024. godine, pokazalo je novo istraživanje nezavisnog "Centra Levada".

Kako "Levada" navodi i svom izveštaju, ovaj rezultat predstavlja rast od 11 odsto u odnosu na 2018. godinu kada je 27 odsto izjavilo da ne bi želelo da vidi Putina u Kremlju i nakon isteka sadašnjeg mandata.

Pročitajte još:

Zanimljivo je da je i broj onih koji žele da Putin ostane na vlasti takođe porastao, mada je taj rast znatno manji, svega tri odsto u odnosu na prošlu godinu. Danas 54 odsto Rusa želi da Putin ostane na nekoj od najvažnijih pozicija u državi, a 2018. godine taj broj iznosio je 51.

Kremlj Moskva Rusija

Profimedia

Kremlj Moskva Rusija, Foto: Profimedia

Ovi rezultati jasni su pokazatelji da podeljenost u ruskom društvu raste i da je sve manje onih koji su ravnodušni ili neopredeljeni po ovom pitanju. U prilog tome da se Rusi sve više dele na jednu ili drugu stranu ide još jedan podatak iz istraživanja - broj neodlučnih je rekordno nizak, tek osam odsto, što je trostruko manje u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, procenati brže rastu na onoj strani koja je protiv aktuelne vlasti i približavaju se maksimumu kada su ovakva istraživanja u pitanju. Taj maksimum je zabeležen 2013. godine kada je 45 odsto Rusa bilo protiv produžene vladavine sadašnjeg predsednika.

- Približavamo se situaciji 2011-2013. Kada je došlo do vrhunca anti-putinovskih osećanja. Međutim, ovu iritiranu masu obuzdava nedostatak lidera u opoziciji koji bi mogao da konsoliduje nezadovoljstvo - rekao je Lev Gudkov iz "Levade" za dnevnik "Vedomosti".

Ljubi je  deda: Josif  Staljin

Associated press

Josif Staljin, Foto: Associated press

Putin je inače lider sa najdužim stažom na ruskoj političkoj sceni nakon Staljina. Od 2000. godine, nekadašnji KGB oficir uspevao je da zadrži vlast rokadama predsednik-premijer-predsednik, a ukoliko ostane na vlasti i nakon 2024. godine verovatno će ponovo posegnuti za istim receptom.

Naime, aktuelni mandat drugi je zaredom za Putina, a počeo je nakon ubedljive pobede 2018. godine. Ruski Ustav ne dozvoljava tri uzastopna mandata, pa su pomoćnici i savetnici ruskog predsednika angažovani na pronalaženju načina kako da Putinu omoguće da produži svoju vladavinu. Korak ka tome mogla bi da bude promena Ustava.

Ipak, ostaje nazadovoljstvo običnih Rusa svojim životima, slaba ekonomija i visoka korupcija.

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT

 

Komentari (5)

Dobi

30.07.2019 20:56

Putin je jedini garant mira u svetu, ako on ode,eto nama 3-eg svetskog rata i kraja sveta,ovi zapadnjacki moroni jedva cekaju na to.

Čiča Mrsoje

30.07.2019 23:22

Dvoje od petoro Rusa ne bi želelo da Putin ponovo bude predsednik. Nije li možda slična vest u kojoj bi pisalo: TROJE od petoro Rusa BI ŽELELO da Putin ponovo bude predsednik?!

firga

30.07.2019 23:35

rusi treba putina da proglase za dozivotnog predsednika.

Haha

31.07.2019 15:49

Nezavisni "Centar Levada" malo morgen ko njih finansira CIA, SOROS ITD... Smesno.

Niki

31.07.2019 17:29

Anketu sprovela americka agencija