Rusija okuplja velike sile

On je na konferenciji za medije u Moskvi istakao da “takvi nametnuti sporazumi obično ne traju dugo“.

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: Ilustracija

Sve sukobe treba da rešavati na osnovu međunarodnog prava, a velike sile treba da stvore uslove za to, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Mnogo puta smo videli da je, kada međunarodni akteri deluju na osnovu ovih principa (Povelje UN), uz poštovanje suvereniteta, principa nemešanja u međusobne poslove i mirnog rešavanja sporova, lakše postići održiva rešenja nego u situaciji kada velike sile nastoje da zloupotrebe svoj uticaj u nekom regionu, koji se često nalazi daleko od njihovih granica, kako bi nametale neke uslove sukobljenim stranama”, rekao je Lavrov.

On je na konferenciji za medije u Moskvi istakao da “takvi nametnuti sporazumi obično ne traju dugo“.

Naglasio je da sukobljene strane treba da se međusobno dogovaraju, dok je "uloga drugih igrača da stvore uslove za to, umesto da im bilo šta nameću“.

"To je učinio naš predsednik (Vladimir Putin) kada je posredovao u sporazumu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu 9. novembra, omogućivši stranama da postignu međusobne sporazume i stvarajući uslove za rešavanje produženog sukoba“, rekao je Lavrov.

Sukobi između Azerbejdžana i Jermenije ponovo su izbili su 27. septembra oko Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenkim.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinijan potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, počev od 10. novembra.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi