Sergej Lavrov
Tanjug
Sergej Lavrov

Tanjug

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug

* Lavrov izneo optužbe na račun Amerikanaca

* On smatra da SAD pokušavaju da naprave raskol u pravoslavnom svetu

* Podsetimo — u oktobru je arhiepiskop Atinski i cele Grčke Jeronim zvanično priznao autokefalnost „pravoslavne crkve Ukrajine“

SAD pokušavaju da prodube raskol u celom pravoslavnom svetu, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

Lavrov je naglasio da SAD stvaraju uslove za diskusiju oko priznanja takozvane „pravoslavne crkve Ukrajine“, čime produbljuju raskol.

On je naglasio da je, pre nego što je poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Atinski Jeronim poslao „mirovno pismo“ poglavaru „pravoslavne crkve Ukrajine“ Epifaniju, u Atinu doputovao generalni sekretar SAD Majk Pompeo.

Sergej Lavrov

AP/Alexander Zemlianichenko

Sergej Lavrov, Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Lavrov ukazuje da Pompeo „nije krio da je među pitanjima koje je on tamo rešavao bilo i to pitanje“.

„Poglavar raskolničke ’pravoslavne crkve Ukrajine‘ Epifanije je javno izjavio da bi formiranje te strukture bilo nemoguće bez direktne podrške SAD“, dodao je ruski ministar.

Lavrov je naglasio da u Moskvi nisu videli zvanično priznanje nove ukrajinske strukture, već su samo o tome slušali u pismu arhiepiskopa Jeronima.

Pročitajte još:

Diplomata je naglasio da crkveno pitanje neće postati prepreka za međudržavne odnose Rusije i Grčke.

Ministar je naglasio da „Rusija nema nikakvu želju da veštački pravi probleme i prepreke za razvoj saradnje u svim oblastima“.

Podsetimo — u oktobru je arhiepiskop Atinski i cele Grčke Jeronim zvanično priznao autokefalnost „pravoslavne crkve Ukrajine“. Ruska pravoslavna crkva je prekinula odnose sa poglavarom Grčke crkve.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"