Lavrov: Bajdenove reči su uznemiravajuće i neprihvatljive, ali dela su još ozbiljnija!
alo.rs
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ta retorika je, želim još jednom da naglasim, uznemiravajuća i neprihvatljiva. Ali, predsednik Rusije odreagovao je na to diplomatski i učtivo“, rekao je Lavrov u programu Prvog kanala.

Ruski ministar je rekao i da su za Rusiju, kada je reč o ponašanju Amerike, mnogo važnija dela od retorike.

„Sve to je odavno praćeno jačanjem infrastrukture konfrontacije, u šta treba ubrojati i drsko pomeranje vojnih objekata NATO u pravcu istoka, pretvaranje rotacionog prisustva u stalno prisustvo na našim granicama, u baltičkom regionu, Norveškoj, Poljskoj. Dakle, sve je znatno ozbiljnije nego same reči“, ocenio je Lavrov.

Džo Bajden gest

EPA

Džo Bajden, Foto: EPA

Lavrov je dodao i da ono što je se moglo čuti tokom Bajdenovog intervjua nešto bez presedana.

„Ali, iza toga treba uvek videti konkretna dela, a ona su počela dosta pre intervjua, još za vreme administracije Baraka Obame. Nastavila su se tokom administracije Donalda Trampa, bez obzira na to što se 45. američki predsednik javno zalagao za dobre odnose sa Rusijom, s kojom je želeo da uspostavi bolje odnose ali mu ‘nisu dali’. Imam u vidu to što je zatim razrušena sva infrastruktura obuzdavanja u vojno-političkoj i strateškoj sferi“, rekao je Lavrov.

Podsetimo, američki predsednik je u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ potvrdno odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“.

Vladimir Putin

EPA/MICHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Vladimir Putin, Foto: EPA/MICHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Ruski predsednik je, reagujući na skandaloznu Bajdenovu izjavu, američkom lideru poželeo dobro zdravlje. Ruski predsednik je potom pozvao američkog kolegu na javnu diskusiju. Američki predsednik je odgovorio da će stupiti sa njim kontakt u nekom momentu u doglednoj budućnosti.

Moskva je, takođe, pozvala svog ambasadora u SAD Anatolija Antonova na konsultacije u Rusiju. O njegovom povratku u Ameriku odlučiće predsednik Putin, dodao je Lavrov.