Kremlj
Shutterstock
Kremlj

Shutterstock

Kremlj, Foto: Shutterstock

„Govori se o junu, postoje čak i konkretni datumi“, odgovorio je Ušakov na pitanje da li se zna kada bi mogao da se održi sastanak predsednika ili se ne može predvideti.

Međutim, pomoćnik predsednika odbio je da precizira o kojim datumima se radi.

„Pa, neću za sada govoriti o njima, ali to je jun, jun“, dodao je on.

Ušakov je naveo da pripreme za sastanak predsednika još nisu započete, ali da je iz Sjedinjenih Američkih Država primljen signal i on će biti razmotren, a odluka doneta u zavisnosti od mnogih faktora.

„Za sada ne, ali signal je primljen, razmotrićemo ga. U zavisnosti od mnogih faktora donećemo odluku, naravno“, naveo je Ušakov govoreći o tome da li je na radnom nivou već u toku razmatranje mogućeg samita.

Na pitanje da li se Putinovo učešće na samitu o klimi prošle nedelje može smatrati izlaženjem u susret Vašingtonu, Ušakov je rekao da to nije ustupak konkretno američkoj strani, već demonstracija interesa Moskve za kolektivno rešavanje klimatskih problema.

„(To se može smatrati) kao naš veliki interes da se klimatski problemi reše. Oni se mogu rešiti samo zajedno, tako da mi obavezno učestvujemo u svim takvim događajima“, naglasio je Ušakov.

Podsetimo, Putin i Bajden su 13. aprila održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsednika. Kako je saopštio Kremlj, predsednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da u narednim mesecima održe lični sastanak „u trećoj zemlji“.