Kineska vojska
Youtube/Printscreen
Kineska vojska

Youtube/Printscreen

Kineska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Kina je spremna da posreduje u rešavanju sukoba između Ukrajine i Donbasa

* Donbas se sastoji od samoproklamovanih DNR i LNR

* Sukob na istoku Ukrajine traje od 2014. godine

Kina podržava mirno rešavanje sukoba u Donbasu i spremna je da u tome pomogne, rekao je Du Vej, kineski ambasador u Ukrajini.

- Sukob na istoku zemlje traje već više od pet godina i naneo je velike rane celom ukrajinskom narodu. I mi, Kina, prijateljska država, osećamo taj bol u srcu. Naravno, podržavamo mirno rešenje pitanja Donbasa i podržavamo sve strane u rešavanju tog pitanja. Spremni smo, takođe, da uložimo napore da se to pitanje reši - rekao je ambasador na konferenciji za novinare.

Pročitajte još:

On, međutim, nije naveo nikakve detalje o načinu na koji bi Kina mogla da učestvuje u rešavanju situacije u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donjecka i Luganska, koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija — u sukobima je poginulo oko 13.000 ljudi.

Putinovo naređenje smesta izvršeno! Ruska vojska regovala! Dosta je bilo!

AUTOR: Sputnjik/D.S. DATUM I VREME: 26.08.2019. 16:18 Neizvesno! Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNI Ministarstvo odbrane i drugi resori počeli su pripreme simetričnog odgovora SAD zbog izlaska iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), saopštio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov. "Čuli ste naloge predsednika?

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu se razmatra na sastancima kontakt grupe u Minsku. Od septembra 2014. godine kontakt grupa je usvojila već tri dokumenta, koji propisuju korake za deeskalaciju sukoba, ali se on nastavlja, uprkos potpisanom primirju.

Opkolili tursku vojnu osmatračnicu! Turci spustili zastavu, ćute kao miševi! Nešto se opasno kuva! (FOTO/VIDEO)

AUTOR: Alo/AMN/V.M. DATUM I VREME: 26.08.2019. 11:23 Tenzije su velike. Ruska vojska, Foto: Printscreen/Youtube * Pre desetak dana je oslobođen ključni grad Kan Šejkun * Tzv. džep koji su kontrolisali džihadisti Džaiš al Ize sada je u potpunosti oslobođen * Od tog "džepa" ostala je jedino turska vojna osmatračnica nadomak gradića Moreka Ruska vojna policija rasporedila je svoje snage u područje oko turske osmatračnice na severu Hame.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je ranije da bi sastanak "normandijske četvorke" (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka) mogao biti održan u septembru. Moskva je saopštila da nema ništa protiv održavanja novog samita u "normandijskom formatu", ali da on treba da bude pažljivo pripremljen, kako bi doneo određene rezultate.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista