dron Orion ruska vojska
printscreen
dron Orion ruska vojska

printscreen

dron Orion ruska vojska, Foto: printscreen

U ruskim medijima njegovo kodno ime je preformulilsano u "Super Zaštitnik", a u opremu ovih vazduhoplova će ući specijalna aparatura koja je razvijena u okviru projekta "Sič" (Sova).

Ruski lovci-bombarderi Su-34 su u naoružanje usvojili novu opremu koja može da se kači na potrupne nosače letelice. Radi se o univerzalnim izviđačkim sistemima koji će značajno da povećaju efikasnost ovih letelica.

Pored udarnih sposobnosti aviona koje će svakako biti unapređene dodavanjem ovih visokotehnoloških uređaja, oni će imati mogućnost umrežavanja sa svim učesnicima u potencijalnom sukobu (mogućnost izgradnje međuvidovskog mrežnocentričnog informacionog polja).

Što se tiče kontejnera za radarsko izviđanje on će po svemu sudeći biti opremljen savremenim visokosetljivim radarom četvrte generacije "Pika-M“, koji je u međuvremenu uspešno prošao čitav niz tehničko-taktičkih provera u okviru završne faze državnih testiranja (u pojedinim izvorima se spominje podatak da je oproban i u realnim borbenim uslovima). Ovaj radar koji se nalazi u sastavu sistema za radarsko izviđanje obezbeđuje detekciju neprijateljskih ciljeva na daljinama i do 300km. On je u stanju da ostvari maksimalne rezultate u najsloženijim meteo uslovima.

Za ovu letelicu se smatra da je u stanju da detektuje emitovanje elektromagnetnih talasa, komunikacionih signala, uključujući rad mobilne mreže (smart-telefoni) na daljinama i do nekoliko stotina kilometara.

Novi kompleks će značajno da poveća taktičke sposobnosti lovca-bombardera jer će mu omogućiti dalji i oštriji "vid“.

On će biti u stanju da na velikim daljinama otkrije čitav spektar zemaljskih i pomorskih ciljeva/ površinska plovila (uključujući i one koje su po dimenzijama izuzetno teški za uočavanje), kao i da sa ekstremno velikom preciznosti odredi tačne koordinate njihovog položaja, i druge tehničke parametre, koji su na primer neophodni za upotrebu visokopreciznog naoružanja.

Oni što je izuzetno važno kod projekta „Sič“ je sposobnost uvezivanja sa najbližim zemaljskim raketnim i artiljerijsko-raketnim sistemima koji mogu na osnovu detaljnih podataka da izvedu munjevit i razarajući udar.

Ova konekcija će se realizovati preko kodiranog sistema veze, u realnom vremenu, što će omogućiti ovoj letelici delovanje u jedinstvenom izviđačko-udarnom sistemu, u koji će ući savremena sredstva iz praktično svih vidova ruske armije.