Sukob između Jermenije i Azerbejdžana
Youtube/Printscreen
Sukob između Jermenije i Azerbejdžana

Youtube/Printscreen

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana, Foto: Youtube/Printscreen

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su uništeni vojni objekat i vojna tehnika oružanih snaga Jermenije u pravcu granice u okolini Tovuza.

Pročitajte još:

- Tokom borbenih dejstava u pravcu Tovuske oblasti naše jedinice su 14. jula preciznom vatrom uništile još jedan vojni objekat oružanih snaga Jermenije - uporište čete - saopštio je šef pres-službe, pukovnik Vagif Dargjadžli.

Dargjahli je takođe dodao da je "kao rezultat kaznenih mera preduzetih kako bi se presekla borbena aktivnost neprijatelja, precizna vatra azerbejdžanskih jedinica uništila borbenu tehniku jermenskih oružanih snaga".

Azerbejdžansko Ministarstvo objavilo je video-snimak operacije na svom sajtu.

Prema informacijama Bakua, do sada je poginulo 11 azerbejdžanskih vojnika, uključujući generala. Jermenska strana je saopštila da su poginula dva oficira, dva vojnika i da je petoro ranjeno.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je ranije Baku i Jerevan na momentalni prekid vatre i da pokažu suzdržanost imajući u vidu preuzete obaveze.

Istovremeno, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da je Jermenija odgovorna za eskalaciju situacije na granici sa Azerbejdžanom i optužio Jerevan za provokacije s namerom da stvori novo žarište u regionu.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR.

U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Preporučujemo: