Pancir S-1
Youtube/Printscreen
Pancir S-1

Youtube/Printscreen

Pancir S-1, Foto: Youtube/Printscreen

"Pancir-S1" predstavlja protivvazduhoplovni hibridni raketno-topovski sistem kratkog dometa. On je namenjen za zaštitu civilnih i vojnih objekata od napada svim savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada.

Pored izvanrednih tehničko-taktičkih mogućnosti kada je u pitanju borba protiv objekata u vazdušnom prostoru, "Pancir" se u posebnim prilikama jednako efikasno može upotrebiti i u borbi protiv zemaljskih ciljeva. Zahvaljujući naprednom sistemu za upravljanje vatrom kao i moćnim topovima 2A38M ovo sredstvo sem za neprijateljske vazduhoplove, krstareće rakete i dronove, predstavlja pravi "košmar" i za živu silu.

Prema poslednjim izvorima Bugarska je odobrila ruskim vojno-transportnim kapacitetima da preko njene teritorije dostave kupljenu bateriju PVO sistema "Pancir-S1" za potrebe srpske vojske. Ovaj kontingent koji broji 6(8) jedinica bi u bliskom periodu trebao da bude isporučen Beogradu.

- Nakon odobrenja ministra odbrane i koordinacije sa Ministarstvom saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacija, u skladu sa važećom regulatornom procedurom, dat je pozitivan odgovor na prelet ruskog aviona koji će dopremiti protivvazduhoplovni raketni kompleks "Pancir-S1" u Srbiji - navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

PANCIR s-1, S-400

Foto Ministarstvo odbrane

PANCIR s-1, S-400, Foto: Foto Ministarstvo odbrane

96K6 "Pancir-S1" predstavlja protivvazduhoplovni hibridni raketno-topovski sistem kratkog dometa. On je namenjen za zaštitu civilnih i vojnih objekata od napada svim savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada. Efikasan je u svim meteo uslovima bez obzira na doba dana (dan/noć), pri masovnoj upotrebi protivničkih sistema za protivelektronsku borbu. Raketama može da gađa ciljeve na daljini 20 km i visini 15 km, dok topovima pokriva daljinu do 5.000 metara. Topovi dejstvuju brzinom 4,800-5,000 granata u minuti. Zahvaljujući svojoj univerzalnosti sistem se može upotrebiti i protiv kopnenih i nadvodnih ciljeva.

Njegova univerzalnost je posebno naglašena postojanjem automatskih topova 2A38M kalibra 30h165 mm, koji se odlikuju izuzetno velikom brzinom paljbe. Radi se o dvocevnom PA automatskom topu, koji je razvijen na bazi avionskog topa GŠ-30.

Top je opremljen jedinstvenim sistemom vodenog hlađenja, čime se obezbeđuju stabilni uslovi koji omogućavaju veliku gustinu vatre. Kratkotrajni pritisak operatera na okidač ovih topova, dovodi do toga, da u delovima sekunde ka neprijatelju poleti nekoliko desetina pancirno-zapaljivih, razornih i razorno-obeležavajućih granata u kal. 30 mm.

PANCIR s-1, S-400

Foto Ministarstvo odbrane

PANCIR s-1, S-400, Foto: Foto Ministarstvo odbrane

Borbena kadenca jednog topa iznosi čitavih 2.500 granata u minuti, a brzina granate na ustima cevi dostiže 1000 m u sekundi. Efektivni horizontalni domet ovog topa iznosi oko 5000 m. U sastav protivvazduhoplovnog kompleksa "Pancir" ulaze dva ova topa, čime je tempo paljbe dostigao izuzetnih 5.000 granata u minuti.

Energija granate 30h165 mm omogućava efektivnu borbu protiv žive sile neprijatelja na daljinama i do 4.000 metara, kao i lakooklopljene borbene tehnike do 2.000 metara. Na primer, pancirna potkalibarna granata "Kerner" u kal. 30h165 mm može da probije homogenu čeličnu ploču debljine 30 mm koja je naslonjena pod uglom od 60 stepeni, sa daljine od 1.000 metara.

Pancir S-1

Printscreen youtube

Pancir S-1, Foto: Printscreen youtube

Može se samo zamisliti efekat dejstva ovih topova protiv neprijateljske žive sile koja se nalazi na otvorenom prostoru. Za svega jednu sekundu jedan "Pancir S-1" može da ispali 70-80 granata kalibra 30 mm. Treba napomenuti da je granatu istog kalibra koristilo i čuveno oruđe M53/59 "Praga" koje se nalazilo u redovima VRS i VJ. Prema rečima ratnih vojnih veterana radilo se o sredstvu koje se pokazalo kao najbolje kada je u pitanju uništavanje zemaljskih ciljeva neprijatelja, posebno kada se radilo o utvrđenim vatrenim položajima zaštićenim veštačkim preprekama.