Kurilska ostrva
Youtube/Printscreen
Kurilska ostrva

Youtube/Printscreen

Kurilska ostrva, Foto: Youtube/Printscreen

Japanski komunista Kazuo Šii pozvao je da se od Rusije zatraži ceo arhipelag Kurilskih ostrva, dok ruski političari u tome vide unutrašnju političku borbu za političke poene.

Predsednik Komunističke partije Japana Kazuo Šii izjavio je da je najbrži način da se vrati južni deo Kurila - zatražiti od Moskve čitav arhipelag, uključujući njegov severni deo. On je nazvao nepravednim mirovni sporazum iz San Franciska koji je potpisan nakon Drugog svetskog rata, a kojim je Tokio izgubio Kurilski arhipelag.

Šef komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov primetio je da je ovo predlog opozicionog japanskog političara koji predstavlja najveću partiju koja je protiv zvanične vlasti Tokija. Zbog toga njegovu izjavu treba razmatrati kao element unutrašnje, a ne spoljne politike.

Parlamentarac je pozvao da se ne obraća veća pažnja na reči lidera japanske Komunističke partije.

- To je pokušaj da se zarade dodatni politički poeni na radikalizaciji stava oko ostrva - naglasio je senator, dodavši da se po nalogu predsednika Vladimira Putina i premijera Japana Šinzoa Abea vodi ozbiljna diskusija na temu zaključenja mirovnog sporazuma.

Stav Moskve se neće pokolebati

Senator Sergej Cekov je naglasio da su Kurilska ostrva ušla u sastav Rusije u skladu sa međunarodnim pravom.

- Stav Japana se koleba u zavisnosti od toga ko je na vlasti. Komunisti očigledno pokušavaju na ovaj način da podignu sebi rejting i dobiju dodatne poene na izborima - rekao je Cekov, piše „Nejšn njuz“.

On je potvrdio da se stav Moskve neće promeniti kada je u pitanju ova tema.

- Mi ne možemo predati ostrva da bi se tamo pojavile američke baze. Mi nemamo nameru da revidiramo to što je bilo postignuto nakon Drugog svetskog rata, ali dijalog treba voditi - zaključio je Cekov.

Japanci zavise od spoljnjeg faktora

Poslanik Državne dume Anton Morozov skrenuo je pažnju na visoki nivo odnosa sa Japanom, koji će sigurno dovesti do zbližavanja stavova po ovom osetljivom pitanju.

- Pre ili kasnije Japanci će pristati na naše uslove mirovnog sporazuma, jer oni umnogome zavise od spoljnjeg sveta, uključujući i Rusiju - rekao je on.

Prema njegovim rečima, tako "apsurdna" izjava o punom povratku Kurila Japanu može dovesti samo do marginalizacije politike u trci za rejtingom.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnog pitanja koje je pokrenuo.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost predavanja ostrva Habomai i Šikotan Japanu. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.