Japanska vojska
Shutterstock
Japanska vojska

Shutterstock

Japanska vojska, Foto: Shutterstock

Japan je jednostrano proglasio svoju nadležnost nad južnim ostrvima Kurilskog grebena.

Ministar spoljnih poslova zemlje izlazećeg sunca Tošimici Motegi, govoreći na sastanku kabineta ministara 19. maja, najavio je da ostrva Habomai, Iturup, Šikotan i Kunašir postaju vlasništvo Japana. Ministar je dodao da je ovo pitanje rešeno i da tvrdnje Moskve neće biti uzete u obzir.

Kurilska ostrva

Youtube/Printscreen

Kurilska ostrva, Foto: Youtube/Printscreen

Ovo je prilično smela izjava visokog japanskog zvaničnika. Po pravilu, političari ovog ranga ne smeju sebi da dozvole izjave koje ne samo da nisu potkrepljene činjenicama, nego uopšte nisu tačne.

Ruske vlasti su više puta isticale da su Kurilska ostrva deo Rusije i da je rasprava o “prebacivanju” njihovog južnog dela u nadležnost Tokija potpuno beskorisna.

Kurilska ostrva

Youtube/Printscreen

Kurilska ostrva, Foto: Youtube/Printscreen

Sve ukazuje na to da se bez podrške Sjedinjenih Država Japan ne bi usudio da da takve izjave.

Ne samo što ni na koji način ne vodi rukovodstvo azijske zemlje do tako željenog cilja, već stvara i napetost u regionu koja je apsolutno nepotrebna i za Moskvu i za Tokio.

Japanska vojska

Shutterstock

Japanska vojska, Foto: Shutterstock

Međutim, uticaj onih koji sanjaju da opkole Rusiju vojnim bazama, konkretno Vašingtona, na Japan danas je veoma velik.

A ostrvska država jednostavno ne može da pokori moćnog suseda i zato nastavlja da promoviše temu bez nade u pozitivan rezultat. A činjenica je da pozitivan neće biti sigurno.

Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

Ovo pitanje se ne može rešiti diplomatski, a vojna intervencija Tokija neće uspeti. Ruske oružane snage raspoređene na Dalekom Istoku su u stanju da unište japanski entuzijazam što je pre moguće.