Ruska policija
EPA/Yuri Kotchetkov
Ruska policija

EPA/Yuri Kotchetkov

Ruska policija, Foto: EPA/Yuri Kotchetkov

Ranije ove nedelje, timovi policije u Sankt Peterburgu izvršili su pretres misterioznog "Reda staze", kulta kojim je upravljao psiholog "magister" Gaiva Tihomirova, i uhapsili lidera. Napadi su bili usmereni na glavni "hram" organizacije, koji je napravljen od dvosobnog stana, njihovih kancelarija i prostorija izvan grada u kojem je tajnoviti red držao svoje skupove.

Preko dana su Tihomirova i njeni sledbenici glumili terapeute i dovodile ljudeu „hram“. Noću je zlobna organizacija radila na "sprečavanju apokalipse, zaštiti života i civilizacije na planeti Zemlji i na samoj planeti" tako što su njihovim žrtvama naplaćivale desetine hiljada dolara za "božanske zaštite".

PECANJE ŽRTAVA

U početku ga je organizacija privukla: svi su bili prijateljski raspoloženi, stvarno su slušali njegove probleme, osveštali ga kao da im je zapravo stalo do njega. Za čoveka koji je navikao da od lekara čuje da ne mogu da mu pomognu, bila je to prava promena. Roman je bio upecan i stalno se vraćao na Tihomirove sesije "balansiranja" u iznosu od 100 dolara.

Sankt Peterburg

Printskrin

Sankt Peterburg, Foto: Printskrin

CEĐENJE ŽRTAVA

Kako je vreme odmicalo, Roman je bio sve više vezan za biznismena. Uprkos redovnim putovanjima u "hram", nije mu bilo bolje, pa je Tihomirova sugerisala da pravo rešenje njegovih problema nije u Sankt Peterburgu, već u malom zaseoku u inostranstvu. Roman je platio cenu od 2.000 dolara za putovanje, a onda se pridružio grupi na putu za ruralni kraj Litvanija.

U zaseoku je Tihomirova izvršila niz "obreda" nad njim: bio je živ sahranjen osam sati, obešen da visi na krstu, a čak ga je I ostavljena u šumi 24 sata bez hrane i vode. Ništa od ovoga nije pomoglo. Tamo je ipak često odlazio tokom narednih osam godina. Kult se držao njega i potpuno ga iscedio, pokupivši mu preko 150.000 dolara, dok nije bankrotirao, izgubivši sve.

PRODAJA BOŽANSKE ZAŠTITE

Srećom po Romana, nije bio dovoljno bogat da bi mogao da priušti najveću kultnu uslugu: ni manje ni više nego božju zaštitu. Oni koji su imali sredstva okusili su osećaj potpune odbrane od svih neprijatelja, fizičkih i duhovnih, koju je pružao Bog lično. Tihomirova je prizivala „božanske kupole zaštite“ nad svojim klijentima za cenu od 20.000 dolara po osobi. Kada je meta bio biznismen, on bi mogao da kupi „kupolu“ koja bi pokrivala celu njegovu kompaniju, mada bi ga to koštalo dobrih 300.000 dolara.

Na žalost po njene žrtve, ove kupole su imale neugodnu tendenciju degradacije tokom vremena. Vidite, navodno su ih držali monasi na udaljenom ostrvu, koji su dan i noć pevali psalme da bi održali "božansku magiju", a tim monasima je bila potrebna redovna podrška. U čistom novcu.

Gatanje, magija, vračara

Foto: Shutterstock

Gatanje, magija, vračara, Foto: Foto: Shutterstock

KRATAK POVODAC

Kao i kod svakog kulta, bilo je i neslaganja. Nisu svi koji su se navukli želeli da nastave da daju Tihomirovoj svoj novac, plus su neki počeli da postavljaju škakljiva pitanja o svim njenim kućama. Na kraju krajeva, žena je imala nekoliko stanova u Sankt Peterburgu, plus kancelarije i "ranč" izvan grada.

Izvori tvrde da je Tihomirova bila bezobzirna kada se suočila sa izvesnim Tomasom. Navodno je pretila njegovoj porodi, nagovorila svoje pripadnike da ih vežu i upozorila ih na najveću pretnju čitavoj organizaciji: "crnim magovima" i "gmizavcima" unutar Vlade i policije koji su budno motrili na Red. Ako se njeni sledbenici loše ponašaju, mogli bi da očekuju specijalce na svojim vratima.

RACIJA

Upravo to se dogodilo 18. februara, kada je poglavar Centra za borbu protiv ekstremizma u Sankt Peterburgu izvršio pretres u Tihomirove stanove i kancelarije, uz podršku ruskog Specijalnog tima nacionalne garde.

Racije su bile povezane sa slučajem na kojem policija u Sankt Peterburgu radi od avgusta 2019. godine u vezi sa prevarom velikih razmera. Policija je pronašla 130 ampula sedativa, 60 noževa, 50 knjiga o okultnim temama i preko 17.000 dolara u gotovini u raznim valutama, a Tihomirova je uhapšena kao osumnjičena za slučaj prevare.