Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Putin je objasnio da nije došlo do preloma situacije u Moskvi gde je situacija najteža, već se povećava broj obolelih uprkos velikim naporima lekara. Situacija se razlikuje od regiona do regiona, a u nekim, na sreću, uopšte nema obolelih. Ako dođe do poboljšanja situacije u Rusiji građani će se pozvati da opet krenu na posao.

Putin je posebno istakao da se moraju sačuvati i isplaćivati građanima i plate i penzije. Ruski predsednik se zahvalio građanima za poštovanje režima samoizolacije.

Pre jučerašnjeg pojavljivanja i obraćanja Putina iz njegove rezidencije, ruski lider je rekao da se u karantinu u Rusiji nalazi 3,3 miliona ljudi. On je objasnio da se u zemlju od 11. marta vratilo više od 825.000 ljudi, a očekuje se povratak još 20.000 građana Rusije.

Infektivna klinika

Alo.rs/ Dejan Briza

Infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

Pri povratku u domovinu Rusi su obavezni da ispune formular u kome su osnovni podaci, kao i adresa gde će biti u karantinu. Premijer Mihail Mišustin je istakao da osobe koje se vrate iz inostranstva moraju biti u karantinu u svojim stanovima. Oni će morati da vode dnevnik o tome kako se osećaju, a takođe će morati da potvrđuju da su kod kuće. Provere se vrše telefonom.

Građani mogu slobodno da odu do prve prodavnice hrane i apoteke, a onaj ko ima psa može da ga prošeta u radijusu od sto metara od stana. Ruski lekari i političari ističu da sadašnji neradni dani nisu praznici i ne treba organizovati izlaske u prirodu, roštiljanje ili druge grupne razonode. Policija će i dalje patrolirati ulicama i hvatati nesavesne građane.

Ukupno je u svim regionima Rusije obolelo 3.548 ljudi, a umrlo 30, dok se dnevno testira više od 30.000 osoba. Do sada je testirano 530.000 građana Rusije.