Nosač aviona
Printscreen
Nosač aviona

Printscreen

Nosač aviona, Foto: Printscreen

Ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov" zapalio se tokom popravke na doku u Murmansku i tom prilikom povređene su tri osobe, saopštio je izvor iz hitne službi. Moćni nosač aviona predstavlja pravu noćnu moru snagama NATO u Sredozemlju, a prvu misiju imao je u Siriji, što je bio i prvi borbeni zadatak nekog ruskog nosača aviona uopšte.

Većina pređašnjih plovidbi "Kuznjecovljeva" bila je znatno kraća, a često je plovio i bez svoje grupe aviona. Zato je sirijska misija bila, pre svega, izuzetno važno skupljanje iskustva u borbenoj upotrebi nosača aviona, koje Rusija do sada nije imala.

Osim ograničenja samog Kuznjecova uzrokovanih njegovim konstrukcijskim rešenjima, već i sastav njegove borbene flote jasno pokazuje da je učestvovanje u kopnenim udarima u Siriji tek sekundarna namena. Pratnju Kuznjecova čine teška raketna krstarica "Petar Veliki" i dva raketna razarača klase "Udaloy I".

"Petar Veliki" pripada klasi "Kirov", najvećim i najteže naoružanim borbenim brodovima na svetu. Klasa "Udaloy" namenjena je protivpodmorničkoj borbi, a ne treba sumnjati da površinsku flotu u tišini prati i barem jedna ruska nuklearna podmornica.

Međutim, nijedan od navedenih brodova nije naoružan krstarećim projektilima za napad na kopnene ciljeve. Reč je o borbenoj floti orijentisanoj na neutralizaciju neprijateljskog brodova, podmornica i aviona pa se iz toga može iščitati poruka namenjena prvenstveno NATO-u: Rusija vlada vodama istočnog Sredozemlja.

Sam "Kuznjecov" po službenoj je ruskoj klasifikaciji teška avijacijska raketna krstarica, ali ga zbog jednostavnosti nazivamo nosačem aviona. Tom klasifikacijom zaobilazi se zabrana prolaska nosača aviona kroz Bosfor prema konvenciji iz Montrea 1936, što je bilo ključno jer je najveće sovjetsko brodogradilište, u kojem je sagrađen i Kuznjecov, bilo Nikolajev u Ukrajini. Međutim, klasifikacija nije samo pravna doskočica.