PUTIN NAM ŠALJE NEŠTO NAJVREDNIJE Euforija u srpskom narodu, jer smo na to dugo čekali! U znak zahvalnosti Rusima poklanjamo OVO (VIDEO)

Jedna stranica Miroslavljevog jevanđelja koja nedostaje, biće vraćena u Srbiju 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda. Ovaj gest, koji će biti upriličen na dan kada su crvenoarmejci i partizani umarširali u našu prestonicu, još jedan je simbol neraskidivih veza ruskog i srpskog naroda.

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

* Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani ćirilički rukopis na staroslovenskom jeziku

* Istrgnuti list Jevanđelja se trenutno nalazi u Sankt Peterburgu i posle 173 godine biće vraćen kući

* Srbija Rusiji u znak zahvalnosti poklanja sedam slika Nikolaja Reriha, slikara veoma cenjenog u Rusiji

Najstariji sačuvani ćirilički rukopis na staroslovenskom jeziku i jedan od najvrednijih primera rukopisne građe nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu, a istrgnuti list trenutno je u biblioteci u Sankt Peterburgu. O vraćanju 166. stranice među svoje korice dogovorili su se predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin tokom poslednje posete ruskog predsednika. Reč je o stranici koju je ruski monah Porfirije Uspenski isekao i poneo sa sobom tokom boravka na Hilandaru, jer je bio fasciniran izgledom tog rukopisa.

NEK CRKNU DUŠMANI! Ovo je najveći Putinov adut! Gde on RASPALI, tu trava ne niče! Džihadisti su osetili na svojoj koži! (VIDEO)

- Radujemo se što će posle 173 godine u tuđini biti vraćena 166. stranica. S nestrpljenjem iščekujemo da kompletan dragoceni rukopis bude pod okriljem Narodnog muzeja. Još nismo obavešteni kada će to biti, ali spremni smo i čekamo - rekla nam je Lidija Ham, zadužena za odnose s javnošću u Narodnom muzeju u Beogradu.

NEPRIJATELJ JE NAPAO! Kolona kamiona agresora ušla u ruske šume! Putin naredio vojsci pokret! Počela je ŽESTOKA BORBA! (VIDEO)

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Izgubljeni list na kom je napisano čitanje za praznik Svetog Jovana Krstitelja, samo je jedanput bio u Srbiji. Tokom proleća 2015. bio je izložen u Vukovom i Dositejevom muzeju. O njegovom povratku razgovarano je još dok je predsednik Srbije bio Tomislav Nikolić, a planirano je bilo da naša zemlja vrati Rusiji ikonu Bogorodice Vladimirske iz 17. veka, koja se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu. U Srbiju, međutim, tada nije stigao orginalni deo Jevanđelja, već samo njegova verna kopija, a ni ikona Bogorodice Bladimirske nije otputovala u Rusiju.

Inače, istrgnuta stranica Miroslavljevog jevanđelja ima zanimljivu istoriju, koja je počela u zimu 1846, kada za praznik posvećen Svetom Jovanu, Porfirije Uspenski odvaja list iz Miroslavljevog jevanđelja posvećen praznovanju ovog sveca i odnosi ga u Rusiju. U javnosti se pojavljuje pod imenom "petrogradski list", a da je deo Miroslavljevog jevanđelja otkrio je Stojan Novaković, tadašnji upravnik Narodne biblioteke na arheološkoj izložbi u Kijevu 1874. godine, gde ga je i fotografisao. Novaković je, inače, čitavom rukopisu dao ime Miroslavljevo jevanđelje.

ZLO I NAOPAKO! Sukobile se ruske i iranske snage! Ovo nikako NIJE SMELO da se dogodi! Ameri i Izraelci LIKUJU! (VIDEO)

Rerih zauzvrat

U znak zahvalnosti za vraćanje stranice koja nedostaje najstarijem srpskom rukopisu na ćirilici, Srbija će Rusiji pokloniti sedam slika čuvenog Nikolaja Reriha. Slike su u Narodni muzej u Beogradu dospele legalnim putem i nisu nikada izlagane. Rerih je značajan i kao mislilac i filozof, smatrali su ga velikim pustolovom, a u Rusiji ima kultni status, poput Ilje Rjepina. Sledeće godine u Moskvi bi trebalo da bude otvoren muzej koji će poneti ime ovog slikara.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi