Vladimir Putin
Shutterstock
Topolj M, balistička raketa

Printscreen Twitter

Topolj M, balistička raketa, Foto: Printscreen Twitter

Rusija je izvela prvo lansiranje svog novog hipersoničnog projektila zvanog Cirkon i planira dalje testove nuklearnih podmornica, izjavila su u četvrtak dva neimenovana vojna izvora državnoj novinskoj agenciji TASS.

Predsednik Vladimir Putin, koji je potvrdio razvoj Cirkona prošle godine, upozorio je da će Rusija biti prisiljena da postavi hipersonične nuklearne rakete na podmornice u blizini američkih voda kao odgovor na tenzije oko kontrole oružja. Sjedinjene Države odbacile su Putinova upozorenja kao oštru propagandu.
„Testiranje Admirala Gorškova (navođena raketna fregata) lansirala je raketu„ Cirkon “početkom januara iz Barencovog mora ka kopnu na vojnom strelištu na severnom Uralu,“ rekao je jedan izvor za TASS.

Vladimir Putin

Shutterstock

Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

Drugi izvor novinske agencije rekao je da je ove godine planirano više lansiranja Cirkona sa mora, koji je preletiti razdaljinu veću od 500 kilometara.

Program Cirkon počeo je 2011. godine, a u fazu aktivnog testiranja ušao je u 2015. Prethodni izveštaji sugeriše da su testiranja Cirkona 2012. godine održana na brodu Tu-22M3.

Putin je rekao da će hiperzvučna raketa na bazi cirkona moći da leti devet puta većom brzinom od brzine zvuka i da pogodi podmorske i zemaljske ciljeve udaljene više od 1.000 kilometara.