Vladimir Putin
Youtube/Printscreen
Vladimir Putin

Youtube/Printscreen

Vladimir Putin, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Plutajuća ruska nuklearka krenula na put dug 5.000 km

* Uputila se prema polarnom krugu i Arktiku

* Elektrana nosi ime "Akademik Lomonosov"

Nuklearka će ploviti kroz vode Arktika da bi stigla do Čukotske oblasti koju od Aljaske deli Beringov moreuz, prenosi Rojters. Postrojenje na nuklearni pogon zameniće elektranu na ugalj, kao i dotrajalu elektranu koja strujom snabdeva više od 50.000 stanovnika grada Pevek.

Pročitajte još:

Elektranu će do Peveka vući tri tegljača, a pristajanje se očekuje krajem septembra, prenosi BBC. Britanski medij navodi da je jedan od zadataka elektrane i napajanje strujom rudarskog kompleksa Čaun-Bilibin na Čukotki, u okviru kojeg su i rudnici zlata, ali i naftnih platformi u ruskom Arktiku.

Neprijateljske podmornice krenule u napad! Rusija na udaru! (VIDEO)

AUTOR: Alo/Tass/V.M. DATUM I VREME: 10.08.2019. 18:06 Primećene neprijateljske podmornice! Rusija na udaru! (VIDEO) Ruska Severna flota, Foto: Youtube/Printscreen Ratni brodovi Severne flote rasporedili su se na granici Barencovog i Norveškog mora u mornaričkim manevrima kako bi tragali za neprijateljskim podmornicama, izveštava agencija za štampu u petak.

Postoji i ideja da se priključi na postrojenje za desalinizaciju, za proizvodnju pijaće vode, što bi donelo korist mnogim ostrvskim državama, navodi BBC.

- Iskorišćeno visoko radioaktivno gorivo ostaće u plovilu - kažu iz Rosatoma i ističu da je elektrana bezbedna i da može da služi kao novi izvor energije za najizolovanije zajednice na svetu, ali su ekolozi izrazili zabrinutost zbog rizika od nuklearnih akcidenata, pa su je tako u Grinpisu nazvali "nuklearnim Titanikom".

Ukrajina sprema JEZIVO rešenje za proruske oblasti u Donbasu! Zelenski gori od Porošenka?!

AUTOR: Alo/fort-russ.com/V.M. DATUM I VREME: 13.08.2019. 16:21 Ukrajina sprema veliku masovnu ofanzivu protiv Donjecka u Donbasu, izjavio je u ponedeljak portparol republikanske narodne milicije. Ukrajinska vojska, Foto: Printscreen/Youtube * Sukobi na istoku Ukrajine traju od aprila 2014.

Rašid Alimov iz tog pokreta ocenjuje za Rojters da elektrana nije razvijena s ciljem da zadovolji energetske potrebe Čukotke, već kao model za potencijalne inostrane kupce, dok Dmitrij Aleksenko iz Rosatoma uverava javnost da to nije tačno.

Nova ruska zver gađa dve mete istovremeno, a evo šta još mogu PUTINOVE UBICE

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 13.08.2019. 12:57 Helikopter može da leti u "složenim meteorološkim uslovima" i koristi moderno raketno naoružanje po principu "ispali i zaboravi". Borbeni helikopter, Rusija , Foto: Printskrin/Youtube Najnoviji ruski helikopter Mil Mi-28NM može da napadne dve mete u isto vreme, izjavio je zamenik komandanta ruskog vazduhoplovstva Sergej Dronov.

- Ova plutajuća nuklearka nikako ne može da naškodi životnoj okolini, naprotiv, može samo da ima pozitivan efekat- kazao je Aleksenko.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista