Tajanstvena jedinica VCG prvi put u javnosti
Printskrin
Tajanstvena jedinica VCG prvi put u javnosti

Printskrin

Foto: Printskrin

 

* Pogledi celog sveta upereni su u Siriju

* Ipak, dok Amerikanci povlače svoje vojnike odatle, u centar Evrope prevoze dodatni kontingent

* Stiže radi pripreme za sukob sa "geopolitičkim protivnikom Rusijom"

Cilj manevara jeste da se pokaže koliko su brzi i efikasni vojnici NATO-a, piše "Biznis insajder".

- Nakon što su Amerikanci povukli svoju vojsku iz Sirije, taj vakuum su popunile Rusija, Sirija i Turska - piše list.

NATO vojnici

EPA

Foto: EPA

Dok je ceo svet u šoku pratio šta se događalo u toj bliskoistočnoj zemlji, vojnici prve konjičke divizije američke vojske sleteli su u centar Evrope. U okviru operacije "Atlantska odlučnost" oni će učestvovati u vežbama brzog prebacivanja vojske u Istočnu Evropu u slučaju rata sa "geopolitičkim protivnikom Rusijom".

Pročitajte još:

Specifičnost ovogodišnjih manevara je u tome što će se američka vojska prvi put u savremenoj istoriji iskrcati u holandskom gradu Flisingenu, koji se nalazi na 2.000 kilometara od Moskve. Deo naoružanja je u luku prevezen još 11. oktobra.

Izbor je pao na holandski grad, jer su Amerikanci želeli da provere geografsku i birokratsku situaciju u regionu. Oni žele da pokažu da imaju najraznovrsnije puteve za prebacivanje vojske u Evropu.

Američka vojska

EPA/Sgt David Hicks Handout

Foto: EPA/Sgt David Hicks Handout

U operaciji je angažovano 3.500 vojnika, 85 tenkova i 120 borbenih mašina. Cilj je da se pokaže i koliko brzo i efikasno mogu da deluju vojnici NATO-a.

"Ne želim da idem u detalje, morali smo da se borimo za sve što je vredno"

Da je ​​Zapad nastavio da se ponaša onako kako je počeo da se ponaša za vreme Gorbačova - da je održao sva svoja obećanja, da nije pomerao NATO sve bliže našim granicama, da nije proširio svoj uticaj na naše susede i da se nije umešao u unutrašnje stvari naše zemlje - čini mi se da bi zapad na kraju uspeo u svemu.

- Oni kao da govore: "Dragi Rusi, i ne pomišljajte da napadate naše evropske saveznike. Spremni smo za sve" - objašnjava autor teksta.

Učestale operacije američke vojske na teritoriji Evrope pokazuju koliko se ozbiljno u Beloj kući odnose prema "ruskoj pretnji", navodi autor.

Američki ratni brod prišao previše blizu Rusije! Putin odmah poslao presretače! (FOTO)

AUTOR: Alo/Sputnjik/V.M. DATUM I VREME: 12.10.2019. 20:57 Nategnuta situacija. Američki ratni brod, Foto: Twitter/Printscreen * Američki ratni brod "Porter" uplovio je u Crno more * Ruska Crnomorska flota odmah je počela da prati američkog razarača * Odmah su isplovile ruska fregata "Admiral Esen" i mali raketni brodovi "Višnjij Voločok" i "Orehovo-Zujevo" Američki razarač "Porter" sa vođenim raketnim oružjem ušao je u Crno more, saopštio je ruski Nacionalni centar za odbranu.

Ipak, oružane snage imaju razne probleme. Zakoni i pravila, kao i infrastrukturni problemi, usporavaju proces. Fali sve: železničke pruge i asfaltirani putevi, kao i mostovi koji mogu da izdrže veliki teret.

Američka vojska

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Evropljani pokušavaju da savladaju prepreke. Severnoatlantska alijansa je u nemačkom gradu Ulmu organizovala komandni centar za brzo prebacivanje vojske i tehnike. Kakve će rezultate dati ovi napori - pokazaće američke vojne vežbe u Evropi, koje su zakazane za sledeću godinu.

- U njima će učestvovati 37.000 vojnika iz 18 zemalja - navodi autor teksta.

BONUS VIDEO: Prepad na teroriste - vežbe na aerodromu u Batajnici