Radik Tagirov
Ruska policija
Radik Tagirov

Ruska policija

Radik Tagirov, Foto: Ruska policija

Tagirov je po struci bravar, a istraga navodi da se on skrivao osam godina i da je za njim već bila raspisana poternica i nagrada od tri miliona rubalja, oko 40.000 dolara, onome ko im da informaciju koja bi pomogla policiji da ga uhvati. Navodno je istrazi pomogla osoba iz Moskve koja je dala informaciju da uhapse opasnog ubicu.

Posle hapšenja Tagirov je već tokom prvog ispitivanja priznao svoja zlodela. Policija je već imala mnogobrojne DNK uzorke sa mesta zločina i sve analize i poređenja su pokazala da je Tagirov ubijao starice.

Da li treba uvesti smrtnu kaznu?

 

Sada tek treba da se utvrdi je li on ubio 24 ili 32 osobe. Žrtve je birao među penzionerkama, ženama u dobu od 75 do 90 godina koje su živele u velikim zgradama. Neke od njih je zaustavljao na ulici i nudio im pomoć da donese do stana teške torbe. U drugim slučajevima je zvonio na vrata i predstavljao se kao službenik socijalnih ili komunalnih službi. A kad bi ga pustile u stan i započele razgovor manijak ih je gušio sa nečim što bi našao u stanu. Posle ubistva sipao bi na pod sredstva za čišćenje kako bi zameo svoje tragove da ga psi tragači ne pronađu.

Prva ubistvo je počinio u Kazanju u proleće 2011. godine kada je zadavio 85- godišnju penzionerku. Zatim je napadao penzionerke i u drugim gradovima pa se posle prebacio na žrtve i u drugim republikama. Poslednja njegova žrtva je bila u Baškiriji.

Najbliži hvatanju Tagirov je bio u septembru 2011. u gradu Volžsk u republici Mari El, gde je počinio zločin zadavivši jednu penzionerku gajtanom od pegle. I kad je počeo da pretresa stan, na vratima se pojavio sin ubijene penzionerke. Ubica je tada uspeo da otvori prozor, iskoči i pobegne.

Jedna žena je 2011. godine nekako uspela da preživi, ali je bila slepa i nije mogla da opiše napadača.

Svetski mediji o Radiku Tagirovu izveštavaju kao "manijaku sa Volge" jer je svoje zločine počinio u nekoliko regiona koji se naslanjaju na Volgu, najdužu evropsku reku. Ubistva su se dogodila u najmanje 12 gradova. A u Rusiji, kada su Tagirova prozvali "manijak iz Povoložja", što je okrug u jugoistočnom delu zemlje, on se prebacio u druge republike.

U zatvoru Tagirov je kazao istražnim organima da je lišavao života starice jer nije imao para za hranu pa ih je ubijao i pljačkao.

Ispostavilo se da je Radik Tagirov 2009. godine već bio u zatvoru zbog krađe i prevoza oružja. A posle 2017. godine zaposlio se kao bravar i poslednjih godina je živeo u Kazanju sa nevenčanom ženom sa kojom je imao sina.

Radikove komšije nisu posumnjale u njega jer se ponaša "normalno" kao pravi porodični čovek, pa je njegovo hapšenje šokiralo stanare koji su ga svakodnevno viđali.

Sada ga čeka doživotna robija.