Rus
printscreen/youtube
Rus

printscreen/youtube

Rus, Foto: printscreen/youtube

 

Temeperatura je veoma nisaka, a na Olegu je malo odeće. Ipaki on postavlja rekord za rekordom i pokazuje na šta je sposoban njegov organizam. U razgovoru za Sputnjik, Rezanov je objasnio kako prihvatiti hladnoću, i dodao da u slučaju njegove smrte nikoga ne treba kriviti.

Hladnoćom protiv paralize
Ne zna se šta bi sudbina donela Olegu da se, pre 25 godina, dok je u Vladivostoku služio vojsku, jednom probudio paralizovan - pojačala se hronična osteohondroza. Lekari su uradili sve što je bilo u njihovoj moći, čak su predlagali i operaciju, ali do potpunog oporavka nije došlo.

Bilo je jako bolno, vidno sam hramao, mogao sam da dođem samo do toaleta i ležao sam po ceo dan. Jedina stvar koja mi je bila pred očima je bunar pored naše kuće. Kroz bol, a nekad i kroz suze, stalno sam pokušavao da puzeći dođem do njega, da bih se polio hladnom vodom. Nakon nekog vremena sam primetio da je bol skoro nestao, a pokreti su mi bili slobodniji. Od tog trenutka je sve i počelo”, objašnjava on u razgovoru za Sputnjik.
Ako se suprostavljate hladnoći, ona vas može ubiti.

Prema njegovim rečima, nakon godinu i po dana polivanja vodom zaboravio je na bolesti, uključujući grip i prehladu.

Tada sam shvatio da mi je polivanje dalo natprirodne sposobnosti - da ne budem bolesan”, smatra Rjezanov.

 

Bez obzira na to, on je pravio pauze tokom polivanja, a regularno se poliva vodom poslednjih osam godina. Međutim, nije se ograničio samo time.

“U jednom trenutku sam saznao za morža iz Tjumena, Andreja Sićeva, koji je preplivao 2250 metara u otvoru u ledu. U tom trenutku to je bio svetski rekord. Mene je to zainteresovalo i hteo sam da probam. A zatim je to prešlo u nešto više i ja sam se zamislio nad pitanjem na šta je sve sposoban čovek”, objašnjava Rjezanov.
Da bi proverio sposobnosti svog organizma, Oleg je počeo da trenira po svojim metodama. Ubeđen u to da se ne treba suprotstavljati hladnoći.

Ako joj se budete suprotstavljali, hladnoća će vas ubiti. Nemoguće je izdržati borbu protiv hladnoće. Čovek genetski nije sposoban za to. Hladnoću treba prihvatiti. Ja je i sada osećam, kao i drugi ljudi, i jako se smrzavam tokom treninga. Ali njihova suština je upravo u tome: maksimalno se smrznuti, a zatim se ugrejati različitim tehnikama”, priča Rjezanov.

Krio-komora, ledena morska voda…
S vremenom, tražio je sve ekstremnije vremenske uslove. Kao rezultat toga, postavio je 12 svetskih rekorda za preživljavanje u ekstremnim uslovima, koje je zabeležila Međunarodna agencija za registraciju rekorda “Interrekord”. Na primer, u martu ove godine skočio je sa padobranom, obučen samo šorc, sa visine od 4,1 hiljade metara, pri temperaturi vazduha -50. Da bi se spremio za to, Oleg je pri temperaturi od -150 stepeni proveo 20 minuta u krio-komori.

 

Ništa me nije bolelo i nije bilo nikakvih poteškoća. Takođe, nisam jeo 10 dana i 5 dana nisam pio ni spavao. Zamislite, to je moguće. U Indiji živi čovek koji ne jede već 70 godina (misli se na Prahlada Džanija). Ja moram još mnogo da radim da bih došao do toga”, pojašnjava on.

Oleg je postavio i nekoliko rekorda u vodi. Na primer, u regionu grada Zelenogradska pri temperaturi od 0 stepeni, preplivao je na leđima, uz obalu Baltičkog mora, 1252 metra.

U mrtvačkom kovčegu bez odeće
Naš junak ne planira da se zaustavi na ovome, i obećava da će oboriti još jedan rekord već 22. decembra. Na dan zimskog solsticijuma u zabačenom području Sibira pri temperaturi od -20 stepeni i skoro bez odeće, on će provesti čitavu noć u snegu, u mrtvačkom sanduku.

Za to su specijalno po mojim merama napravili sarkofag, koji će u donjem delu biti prekriven slojem snega od 1,5 metara. Da bi tuda ulazio vazduh, biće opremljen posebnom cevčicom. Preživeti unutar ovoga skoro 13 sati, a da niste pravilno obučeni, je nemoguće. Ni jedan čovek na Zemlji nije uspeo u tome do sada”, rekao je Rjezanov.