Suhoj Su35S
Printscreen Youtube
Ruski lovac pete generacije, suhoj, Su-57

Printscreen/Youtube

Ruski suhoj, Foto: Printscreen/Youtube

 

* Oba aviona, i Su-35 i F-15 su pravi predatori nebeskih visina

* Na velikim daljinama, američki lovac je bolji

*  Ruski avion poseduje dopunski sistem praćenja u infracrvenom spektru

Prema rečima američkog vojnog eksperta Daria Leona, i jedan i drugi avion spadaju u letelice koje predstavljaju prave predatore nebeskih visina. Ruska 35-ica je mnogo mlađi avion od svog zapadnog konkurenta. Oba aviona imaju slične letno-tehničke karakteristike, s tim da je F-15 nešto brži kada je u pitanju maksimalna brzina, dok je sa druge strane Su-35 agilniji jer može da dostigne brzinu zvuka bez dopunskog sagorevanja. Na podzvučnim brzinama ruski avion ima ključnu prednosti u odnosu na F-15. To su pre svega njegova izuzetne manevarske karakteristike i upravljivost leta, zahvaljujući proimenjivom vektoru potiska.

- Pojava nišanskih sistema koji se nalaze na viziru pilotske kacige kao i sofisticiranih raketa kratkog dometa klase vazduh-vazduh AIM-9X i R-73, čine blisku vazdušnu bitku izuzetno opasnom - piše u svom tekstu bivši američki pilot Dario Leone.

Prema njegovim rečima, u borbi na velikim daljinama prednost se daje američkom lovcu radi kvalitetnijeg radara "Raytheon APG-63", koji prevazilazi performanse ruskog radara N035 Irbis koji se nalazi u opremi ruskog lovca Su-35. Međutim, ruski avion poseduje dopunski sistem praćenja u infracrvenom spektru, pa 35-ica može na daljini i do 80 km da detektuje minimalni odraz koji stvaraju avioni pete generacije. Slična oprema će se u bliskom periodu ugraditi i na američke lovce F-15.

Pročitajte još:

Međutim, američki lovac nema nikavu šansu kada je u pitanju sfera protivelektronske borbe, zabrinuto konstatuje bivši američki pilot. Iako američki avion zahvaljujući moćnijem radaru uspe da prvi vidi avion Su-35 i po njemu lansira rakete, to nije garant da će ga pogoditi zahvaljujući moćnom sistemu protivelektronske zaštite, koju poseduje ruski avion.

- Teoretski je moguće oboriti "Suhoj" ali je za tako nešto potrebno lansirati veliki broj raketa, nego što su to isprva planirali konstruktori američkog "orla" - govori Dario Leone.

- Takođe, Su-35 ima bogatiji arsenal raketa klase vazduh-vazduh, koje će on zasigurno upotrebiti.

Vazduhoplovne snage Sjedinjenih Američkih Država su svesne ovog problema, pa su povodom toga razvili program za nadogradnju komponenti elektronskih sistema na modernizovanim varijantama aviona F-15, u vrednosti od čak 7,6 milijardi američkih dolara. Kao rezultat svega ovoga, značajno se smanjila osetna prednost ruskog aviona u hipotetičkoj vazdušnoj borbi, ali je uprkos svemu ona još uvek prisutna.

- Ovakav sukob je jedino moguć ako SAD uđu u otvorenu konfrontaciju sa Rusijom, a veoma je mala verovatnoća da će se to zaista i dogoditi - napomenuo je autor u svom tekstu.