Vladimir Putin
Printscreen youtube
Vladimir Putin

Printscreen youtube

Vladimir Putin, Foto: Printscreen youtube

Severnoatlantska alijansa traži načine da zaštiti podokeanske kablove od ruskih napada, a NATO ministri odbrane su u četvrtak, 22. oktobra, razgovarali o zaštiti kritične infrastrukture, poput podmorskih kablova ispod Atlantika, usled sve veće zabrinutosti da bi mogli biti prisluškivani, ili još gore, presečeni.

„Vojni zvaničnici poslednjih godina primećuju pojačanu podvodnu aktivnost u Rusiji i strahuju da bi Moskva mogla da pokušati da ošteti kablovske mreže tokom potencijalnog sukoba“, navodi se u tekstu.

Prema autoru, napadi ove vrste mogu biti deo hibridnog rata, mešavina otvorenih i prikrivenih neprijateljskih dejstava. Takođe, primećuje da je vojno rukovodstvo Severnoatlantske alijanse upozorilo da ruska flota agresivno sondira podmorske kablovske komunikacione mreže.

Jedan od scenarija koji kruži unutar NATO-a je da bi ruske podmornice mogle da pokušaju da preseku atlantske podvodne kablove. Budući da 97 odsto komunikacija između Sjedinjenih Država i Evrope putuje preko ovih kablova, posledice bi bile teške.

NATO je potvrdio je da je dokument za diskusiju o boljoj zaštiti podmorskih kablova u Atlantiku poverljiv i da ne može da pruži dodatne detalje o njegovom sadržaju.

U tekstu se skreće pažnja na činjenicu da se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije posebno obratio Rusiji, ali je rekao da saveznici pažljivo proučavaju sigurnost podvodnih mreža.

„Većina ovih sistema odgovorna je za prenos podataka i komunikaciju u civilne i vojne svrhe. Kablovi nose veliku većinu globalnih komunikacionih podataka, na koja se međunarodna tržišta u velikoj meri oslanjaju“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Glavni problem je što je niz kablova u privatnom vlasništvu, njihova lokacija je javno poznata, što ih čini potencijalno ranjivim. Kablovi se mogu "presresti" na moru, mada stručnjaci kažu da je to još uvek relativno teško učiniti. Međutim, poslednjih godina Rusija i Kina postigle su velike korake u izvršavanju sofisticirane podvodne sabotaže.

Stoltenberg je rekao da je NATO uspostavio nove alate za zaštitu podvodne infrastrukture i nadgledanje potencijalnih pretnji kako bi se umanjio rizik od oštećenja kablova i prisluškivanja. Takođe je osnovana nova NATO Atlantska komanda u Norfolku.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

vidi vidi

24.10.2020 07:53

Čudna priča. Onaj na čijim su granicama zločinačke horde ima pravo da se brani svim sredstvima. Šta su kablovi važniji od ljudskih života?