kalašnjikov
Youtube printscreen
kalašnjikov

Youtube printscreen

kalašnjikov, Foto: Youtube printscreen

Sigurno ste mnogo puta bili u dilemi - šta kad bi puške iz video igara oživele?

Koncern Kalašnjikova donosi rešenje za taj problem u formi “smart” puške tzv. sačmarice, koja izgleda kao da je dizajnirana po ugledu na oružje iz Halo serijala.

Kalašnjikov Ultima MP-155 je poluautomatska sačmarica kalibra 12/76, urađena na bazi popularne lovačke sačmarice MP-155. Pored futurističkog izgleda i velikog broja Pikatini šina za kačenje dodataka poput refleksnog nišana, laserskog obeleživača i taktičke lampe, fundamentalna razlika u odnosu na osnovni model je elektronika u kundaku: kompjuter, Wi-Fi ruter, displej i USB-C port. Podržan je Full HD video transfer i snimanje, a preko pomenutog porta vrši se sinhronizacija podataka sa telefonima, tabletima, računarima i drugim mobilnim i desktop uređajima.

Ultima je u stanju da meri brzinu i uspešnost gađanja, može da snima ono šta ciljate i da to istovremeno strimuje na telefon (a sa telefona na Facebook live, recimo), a displej može da posluži kao pomoćni nišan u sprezi sa kamerom postavljenom na usta cevi. Puška je teška oko, 4,2 kilograma, kapacitet šaržera je 6+1 punjenje i dužina cevi je 51 centimetar. Puška je izrađena od aluminijuma oznake 7075 i kompozitnog polimera, koji puški daju ne samo veću otpornost i dugotrajnost, nego je i čine lakšom od oružja napravljenog samo od metala.

U Kalašnjikovu naglašavaju da ovo nije vojno oružje, već “igračka” za bogate entuzijaste, koji svom rekreativnom gađanju žele da dodaju novu dimenziju. Ultima MP-155 na tržište izlazi u januaru 2021. godine, a prema poslednjim informacijama, najbolje opremljeni model koštaće oko 1.400 evra.

Domaći lovci i entuzijasti sa dozvolom za nošenje oružja kategorije B moći će da je uvezu kao i svako drugo oružje, koje spada u tu kategoriju.

PROČITAJTE JOŠ: