Aleksej Navaljni
Profimedia
Aleksej Navaljni u sudnici

Tanjug/AP

Aleksej Navaljni u sudnici, Foto: Tanjug/AP

Vojni toksikolozi ustanovili su da je ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe "Novičok", tvrdi Vlada Nemačke.

Pročitajte još:

Na inicijativu bolnice "Šarite" specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog. Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe "Novičok", izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

On je istakao da je nemačka kancelarka Angela Merkel danas održala sastanak sa ministrima i da su usaglašeni koraci u svetlu novih podataka.

Angela Merkel, Samit EU

Tanjug/AP

Angela Merkel, Samit EU, Foto: Tanjug/AP

Navaljni, kome je pozlilo u avionu na letu od Tomska do Moskve, trenutno se nalazi na lečenju u berlinskoj klinici "Šarite", čiji lekari su prvobitno njegovo stanje dijagnostikovali kao trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze.

ANKETA: Da li je Navaljni zaista otrovan?

 

Konkretna otrovna materija, prema saopštenju, još nije poznata. Kako je za Sputnjik izjavio šef odeljenja za anesteziologiju i reanimaciju Nacionalnog medicinskog centra "Pirogov" Boris Teplih, ruski specijalisti odmah su proučili verziju nemačkih lekara i nisu je potvrdili. Prema njegovim rečima, oni govore o kliničkim podacima, a ne o samoj supstanci koja još uvek nije otkrivena.

Preporučujemo:

Komentari (1)

piksi

03.09.2020 06:55

Švabe zaboravljaju da još nisu platili za ubijanje Ruske nejači-upamet se američke sluge