Istanbul Aja Sofija
Shutterstock
Istanbul Aja Sofija

Shutterstock

Istanbul Aja Sofija, Foto: Shutterstock

On je nazvao hram „nasleđem celog čovečanstva“. Hiljadu godina je bio pravoslavni hram, zatim je bio pretvoren u džamiju, ali je 1934. godine odlukom prvog predsednika Turske Kemala Ataturka dobio status muzeja.

U hramu su sačuvani neprocenjivi fragmenti mozaika sa Isusom Hristom, Bogorodicom, Jovanom Krstiteljem, vizantijskim imperatorima, podsetio je mitropolit.

Aja Sofija

AP

Aja Sofija, Foto: AP

- Kakva će biti sudbina tih mozaika u slučaju da hram bude pretvoren u džamiju? U islamu su slike zabranjene. Uništiće ih kao što su uništili deo mozaika nakon zauzimanja Carigrada 1453. godine ili će ih prekrečiti? - zapitao se on.

Mitropolit Ilarion je izrazio uverenje da promena nastale ravnoteže i dugogodišnji status-kvo može naneti veliku štetu uzajamnom razumevanju u svetu, dijalogu civilizacija i kultura, međureligijskom dijalogu. On je ukazao da nije u pitanju samo spomenik svetske kulture koji se nalazi pod zaštitom UNESKO, već ima i sakralni značaj.

On ne deli mišljenje turskih činovnika da je sudbina hrama unutrašnja stvar Turske – on je od svetskog značaja.

Mitropolit Ilarion

Printscreen / Youtube

Mitropolit Ilarion, Foto: Printscreen / Youtube

Mitropolit je podsetio da je hram Svete Sofije odigrao posebnu ulogu u istoriji drevne Rusije: upravo tamo su došli ambasadori kneza Vladimira.

- Upravo u ovom hramu je krstitelj Rusije doneo sudbonosnu odluku. Ako ništa drugo, iz tog razloga nismo ravnodušni sudbinom ovog hrama - zaključio je mitropolit.

Juče je saopšteno da je najviši upravni sud u Turskoj počeo sa razmatranjem zahteva da Aja Sofija, trenutno muzej, ponovo postane džamija.

PROČITAJTE JOŠ: