Ruska carska vojska
profimedia
Ruska carska vojska

profimedia

Ruska carska vojska, Foto: profimedia

Govorio je da su nas Rusi mnogo obavezali u Prvom svetskom ratu i da Srbija vekovima neće moći da vrati dug prema njima, ali da ćemo učiniti bar nešto za njih ako im budemo saveznici u sreći i tuzi. Smatrao je da je naša sloboda koštala Rusiju više nego nas...

„Savest naša nas primorava da plačemo kada Rusi plaču i da se radujemo kada se Rusi raduju. Veliki je dug naš pred Rusijom. Može čovek biti dužan čoveku, može i narod narodu. Ali dug, kojim je Rusija obavezala srpski narod 1914. godine tako je ogroman, da njega ne mogu vratiti ni vekovi, ni pokoljenja. To je dug ljubavi, koja svezanih očiju ide u smrt spasavajući svog bližnjeg. Nema veće ljubavi nego ko položi dušu svoju za drugove svoje – to su reči Hrista. Ruski car i ruski narod, nepripremljeni stupivši u rat za odbranu Srbije, nisu mogli ne znati da idu u smrt. Ali ljubav Rusa prema braći svojoj nije odstupila pred opasnošću i nije se uplašila smrti.

Smemo li mi ikada zaboraviti, da je ruski car sa decom svojom i milionima braće svoje pošao u smrt za pravdu srpskog naroda? Smemo li prećutati pred Nebom i zemljom, da je naša sloboda i državnost koštala Rusiju više nego nas? Moral svetskog rata, nejasan, sumnjiv i sa raznih strana osporavan, ispoljava se u ruskoj žrtvi za Srbe u jevanđeljskoj jasnosti, nesumnjivosti i neosporivosti. A motiv samoodricanja, nezemno moralni osećaj pri žrtvovanju za drugog - nije li to prilepljenje k Carstvu nebeskom?

Vladika Nikolaj Velimirović

promo

Vladika Nikolaj Velimirović, Foto: promo

Rusi su u naše dane ponovili kosovsku dramu. Da se car Nikolaj prilepio k carstvu zemnom, carstvu egoističnih motiva i sitnih računica, on bi, najverovatnije, i danas sedeo na svom prestolu u Petrogradu. Ali on se prilepio k Carstvu nebeskom, k Carstvu nebeskih žrtava i jevangeljskog morala; zbog toga se lišio glave i on sam i njegova čeda, i milioni sabraće njegove. Još jedan Lazar i još jedno Kosovo! Ta nova kosovska epopeja otkriva novo moralno bogatstvo Slovena. Ako je neko na svetu sposoban i dužan to da razume, to Srbi mogu i obavezni su da razumeju. Blaženi vi, plačući u te dane sa Rusijom, jer ćete se s njom utešiti! Blaženi vi, tugujući sada sa Rusijom, jer ćete se sa njom uskoro i radovati.“

Car Nikolaj

promo

Car Nikolaj, Foto: promo

 

O caru Nikolaju

Naša zemlja i naš narod su kroz istoriju imali malo iskrenih prijatelja kao što je to bio Nikolaj Drugi Romanov. O tome koliko je bio privržen našoj zemlji, govori činjenica da je taj vladar zbog nas ušao u Prvi svetski rat, ali se zalagao i za ujedinjenje svih srpskih zemalja, odnosno stvaranje velike moćne pravoslavne države na Balkanu - najbližeg saveznka Moskve.

 

Dela svetog vladike

Vladika Nikolaj Velimirović jedan je od najupečatljivijih ličnosti srpske pravoslavne duhovnosti, uvršćen među 100 znamenitih Srba svih vremena. Bio je episkop ohridski i žički, istaknuti teolog i govornik, otuda je nazvan Novi Zlatousti. Sabor Srpske pravoslavne crkve u maju 2003. kanonizovao ga je za svetitelja. Njegove mošti su izložene u manastiru Lelić. Iza sebe je ostavio velika dela, govorio je o životu, veri, vlasti, politici, ljubavi, braku, bogatstvu, nestrpljenju... „Alo!“ će tokom narednih nedelja svake subote objavljivati najpoučnije priče iz njegovih dela.

Komentari (4)

Da se zna

19.11.2016 21:48

Poredijo je i Svetoga Savu sa Hitlerom.

krneta ilija

19.11.2016 23:48

@Da se zna - komunisticka deca kazu da rusija nikad nije spasila srbiju samo tito i partija tito van iz srbije i bice sve reseno on je metilj srbskog naroda

Nebeska riznica

19.11.2016 23:29

Predivan clanak i meni licno veoma koristan! Beskrajno hvala i na ovom a i na buducim tekstovima o nasem velikom,mudrom Vladici Nikolaju.

Da se zna

20.11.2016 06:30

krneta ilija ne govorim o komunjarama,vec o Svetcu,koji je pisao knjige o hvaljenju Hrvata.To nadjite.