Tara
privatna arhiva
Tara

privatna arhiva

Tura od Brštanovice do Šćepan Polja je prava atrakcija, jer na krmi čamaca sede vrhunski veslači: Vinko Pejović sa posadom, Foto: privatna arhiva

Skiperi su tokom leta ubedljivo najtraženiji u Crnoj Gori, a tura od Brštanovice do Šćepan Polja je prava atrakcija, jer na krmi čamaca sede vrhunski veslači i poznavaoci divljih voda, ali i vrsni animatori, pevači i imitatori! Vinko Pejović iz Foče, član Gorske službe spasavanja i Spasilačkog kluba „Wolf“, koji je izvukao jednog Srbina koji se davio u Tari, napamet zna sve stene, vodopade i bukove, dok njegov sugrađanin Dragutin Gagi Vojvodić nosi laskavu titulu najboljeg zabavljača! On je na prvom odmorištu postao zvezda splavarenja jer je s umećem pevao folk hitove i ubedljivo „skinuo“ folk pevače Dejana i Sašu Matića.

Tara

privatna arhiva

Predah u improvizovanom kafiću na obali Tare, Foto: privatna arhiva

- Pita mene Ivan Ivanović: „Ko je jači, ti ili Sale?“ Ja kažem: „Sale.“ On me pita: „Pa, što?“, a ja mu kažem: „Ne gleda gde udara!“ - u dahu je izgovorio Gagi dok je imitirao folkera Dejana Matića, a onda je na oduševljenje prisutnih zapevao hit njegovog brata Saše „Kad ljubav zakasni“.

 

- „Dao bih joj srce svoje, neka ima srca dva. Samo kada njoj je dobro, onda dobro sam i ja!“ - pevao je Gagi uglas sa publikom koja se zatekla na odmorištu Manita vrela na Tari i dobrim glasom i sjajnom imitacijom očas stekao brojne fanove.
Posle dobre zabave i osveženja, uzbuđenje je iznova raslo ulaskom u čamce. Vinkova posada, petorica momaka iz Podgorice, troje Beograđana i jedna Novljanka latili su se svako svog vesla, spremni za uzbudljivu deonicu od 13,7 kilometara, od Brštanovice do Šćepan Polja.

Tara

privatna arhiva

Najveća gužva bila je pored šanka na obaliTara, Foto: privatna arhiva

Iskusni skiper je nonšalantno, u šortsu, majici, japankama i sa safari šeširom, veštim pokretima jedne ruke upravljao čamcem, dok su članovi posade zavukli stopala pod užad na dnu splava, a šakom obuhvatili dršku vesla - da nekom prilikom zaveslaja ne izbiju zube!

 

- Da li vi žurite? Kad idemo sa Rusima, spuštamo se tri sata neprekidno i pravimo samo jednu pauzu, jer oni večito žure. Ako niste u trci s vremenom, vala, možemo da stajemo gde god hoćete i koliko hoćete! Čekaju vas dobri bukovi: Borovi, Ćelije, Papratišta, stene za skakanje i vodopadi za slikanje. Usput vodu možete da pijete direktno iz reke. Tara je pitka celim tokom - opušteno je govorio Vinko, dok je povremeno izdavao naredbe za timsko veslanje i kroz šalu krotio kršnog Crnogorca na pramcu.

Pročitajte još:

- Ajmo, malo zaveslati. Lagano, jedan, dva. Dobar! Nemoj, Draško, molim te, mnogo si jak. Kad ti zaveslaš, satrem se da ponovo ispravim čamac! - opominjao ga je Vinko, dok su ostali, ko po naredbi, prasnuli u smeh.

- Voda baš zna da bude zajebana. Prevrnula je stenu, koju ni eksploziv ne bi pomerio. Pretprošle godine je potkopana stena, velika ko po planine. Stajala je pored obale, a kad je odvaljena, završila je nasred reke. Priroda je čudo… Gore u planini je selo Vjernović, nemaju ni struje ni puta. Dva dalekovoda im prolaze kroz selo, ali nisu hteli da se prikače. Neće ljudi, imaju svoj mir. Kad se smrkne, legnu, kad se razdani, ustanu - govorio nam je pokazujući krš među četinarima, a onda je pozdravljao skipere.

- Đe ste, raja? Gde stajete? - dobacio je kolegi, koji je uzvratio da nas časti pićem ako ih prestignemo.

Tara

privatna arhiva

Nikome nije smetalo što je temperatura vode ispod vodopada samo sedam stepeni, Foto: privatna arhiva

Izazov je odmah prihvaćen i počelo je utrkivnaje do sledećeg odmorišta, a onda i lov za najpogodnije mesto za  iskrcavanje. Najveća gužva je bila ispred improvizovanog šanka na obali. Pljuštale su porudžbine, dok su dva momka direktno iz reke vadila limenke hladnog piva i točila domaću rakiju od jabuke.

Rafting je trajao četiri sata, a vreme je proletelo. Tek kada smo u kampu, u Šćepan Polju osetili miris teletine ispod sača, shvatili smo da smo od silnog uzbuđenja zaboravili na glad!

Tara

privatna arhiva

Tara je pitka celim tokom od 146 kilometara, Foto: privatna arhiva

 

Nikom nije hladno za slikanje ispod vodopada

Za nezaboravne kadrove ispod vodopada čekalo se u redu, ali nikome nije smetalo što je temperatura vode svega sedam stepeni! Temperatura vode je, prema rečima skipera, od sedam do 15 stepeni u letnjim mesecima, zbog čega svi dobijaju odelo i čizme od mekog neoprana da ih štite od hladnoće. U maju je nivo vode najveći i rafting traje 60 minuta, dok je u avgustu i septembru vodostaj znatno niži i spuštanje potraje i četiri sata.

 Bonus video: Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?