Jelena Anžujska
promo
Jelena Anžujska
Jelena Anžujska, Foto: promo


Žena kralja Uroša Prvog Nemanjića i majka kraljeva Dragutina i Milutina ostavila je dubok trag u srednjovekovnoj srpskoj istoriji. Igrala je značajnu političku ulogu u toku vladavine svoga muža, ali i sinova.

 

Ceo život bila katolkinja, umrla kao pravoslavka

Iako je ceo život bila katolkinja, Jelena se pred kraj života zamonašila u pravoslavnom manastiru, i sahranjena je kao pravoslavka. Do groba ju je preneo sin Milutin, koga je, iako se nisu najbolje slagali, veoma pogodila majčina smrt. Dragutin nije prisustvovao.

Dolazak zapadnih krstaša i pad Vizantije uticali su na politiku srpskih kraljeva s početka 13. veka. To se najbolje primeti po brakovima koji su imali političku pozadinu. Stefan Prvovenčani je oterao Vizantijku Jevdokiju i oženio Mlečanku Anu Dandolo, pa se njihov sin Uroš oženio ženom s jakim latinskim vezama. Datum sklapanja braka sa Urošem se ne zna. Pretpostavlja se da su u imali petoro dece, ali se samo za Dragutina i Milutina sa sigurnošću zna.


Bila je velika zaštitnica katolika u srpskim zemljama. Uticala je na muža i kasnije sinove da održavaju dobre odnose sa Dubrovnikom, a kada je Uroš zaratio sa njima, stavila se na stranu katoličke republike. Pomagala je barsku katoličku arhiepiskopiju u njenoj parnici sa dubrovačkom arhiepiskopijom, i to tako što je vršila uticaj na Uroša. Protivila se njegovoj tadašnjoj politici, i čak Dubrovniku obećala da će ih obavestiti ako Uroš bude spremao napad. Imala je veliki uticaj na politička zbivanja. Pod njenim uticajem Uroš je počeo da vodi prozapadnu politiku. Prema pričama, htela je da ga prevede na katoličku veru i nagovori da sklopi uniju sa Vatikanom.

Poznatija od svog  supruga
Poznatija od svog supruga, Foto: promo


Njen uticaj se oslikava i u odnosu sa sinovima. Kada je Dragutin od nje tražio podršku pošto je sa trona srušio oca, Jelena nije postupila ni majčinski ni kao supruga. Dotad ju je Uroš zapostavljao, a uz to je i pored sve kulture, a možda i baš zbog toga, bila vlastoljubiva žena koja želi da nadoknadi sve što je izgubila kroz neuspeli brak. Dragutin joj je dao deo zemlje na upravu i ona je suvereno zavladala oblastima Zete, Trebinja, Plava i gornjeg Ibra. Nastupila je kao iskusni političar koji je pružio podršku i želi nagradu. Sudeći po tome, radilo se o veoma odlučnoj ženi, pobožnoj, doduše, ali spretnom igraču. Da je njena reč bila značajna, vidi se iz spremnosti sina da joj ispuni sve zahteve.


Otvoreni lom u porodici je počeo kada su Uroša i Dragutina zarobili Mađari. Sin se tamo oženio ugarskom princezom Katalinom, a Uroš je morao da mu prepusti deo Srbije. Otad njeno učešće u politici postaje sve veće. Kao žena koja zna nekoliko jezika i način ponašanja na zapadnim dvorovima, ona se dopisuje sa kraljevskim kućama gde je poznaju i cene. Da je tako, vidi se iz pisama u kojima je Karlo Anžujski naziva rođakom. Kasnije će Uroševi poslanici posetiti Karlov dvor i oni će postati saveznici. Ovakav preokret u Uroševoj politici je bio plod Jeleninog uticaja, jer mu je ona omogućila ovaj kontakt.

Jelenina  zadužbina:  Manastir  Gradac
Jelenina zadužbina: Manastir Gradac , Foto: promo

 

Pomagala crkve i sirotinju

Jelena je bila omiljena kraljica jer je celog života materijalno pomagala srpsko monaštvo. Umrla je 1314. godine, a sahranjena u svojoj zadužbini - manastiru Gradac. Vest o njenoj smrti je odjeknula Srbijom, pa je na sahranu, osim crkvenih velikodostojnika, stiglo i mnoštvo sirotinje i nevoljnika kojima je Jelena bila velika uteha.

Komentari (1)

Miliana

05.09.2015 00:10

Manastir Gradac prelep. Ko nije Obisao, mnogo propustio