Vlasinsko jezero
V. Pešić
Vlasinsko jezero

V. Pešić

Vlasinsko jezero, Foto: V. Pešić

Najveće plutajuće ostrvo Mobi Dik na Vlasinskom jezeru, koje su jak vetar i vodene struje posle dve decenije 2016. godine dogurali i spojili sa obalom, privlači veliku pažnju domaćih i stranih radoznalaca.

Mada znatiželjnici svih fela hoće da kroče i prošetaju svetski jedinstvenom galijom na tresetu, hodanje po plovećem ostrvu zabranjeno je zbog opasnosti od propadanja u hladnu jezersku vodu duboku više od četiri metra.

Velika opasnost preti deci jer je ostrvo doplovilo do hotela "Vlasina", gde je i najveća plaža.

Mesto gde se "nastanio" Mobi Dik najveće je stecište kupača, ribolovaca i dečurlije. Zbog opasnosti, Mobi Dik je pod danonoćnom kontrolom rendžera, čuvara zaštićenog Predela izuzetnih odlika "Vlasina".

- Zbog hidrometeoroloških prilika, ostrvo je ostalo ovde više od dve godine. Starosedeoci pričaju da se ovakva pojava ne dešava često. Desilo se posle 20 godina da vetar i vodene struje dogurau Mobi Dik do obale. Ljudima je zabranjen boravak na svim plutajućim ostrvima, jer postoji opasnost da propadnu u duboko jezero i utope se. Ostrva su debljine od 30 do 60 centimetara. Pod strogim su režimom zaštite. Boravak na njima dozvoljen je samo istraživačima - rekao je šef Predela izuzetnih odlika Novica Stanković.

Nastajanje ostrva od podvodnog bilja izraslog na tresetu trajalo je bar 5.000 godina. Treset se u velikim parčadima otkinuo s dna jezera i isplovio, stvarajući ostrva. Na ostrvima se nalaze vrbe i breze, pa izgledaju kao prave pokretne oaze. Pokreću ih vetrovi prilikom podizanja vodostaja. Ukupna površina svih ostrva na jezeru premašuje osam hektara.