Vesna
Printscreen
Manastir Tumane

Alo!/Nenad Vujanović

Iguman manastira Tumane, jeromonah Dimitrije, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

U manastir, koji se nalazi na svega nekoliko kilometara od Golupca u rajskoj šumi, svraća na hiljade vernika koji veruju u isceliteljske moći Svetih Zosima i Jakova, čije mošti tamo počivaju.

Iguman manastira jeromonah Dimitrije, koji našu novinarsku ekipu uvek srdačno dočeka, kaže da su brojna svedočenja vernika koji su spas za svoje muke potražili u manastiru Tuman.

- Dolaze teško bolesti, nepokretni, roditelji koji ne mogu da imaju poroda. Ubrzo se i vrate, ali ovog puta zdravi, pokretni, i sa decom u rukama – ne krije oduševljenje iguman koji ulaže velike napore da ova svetinja opet oživi i da što više vernika čuje za nju.

Koliko je zajedno sa bratstvom uradio za poslednjih nekoliko godina najbolje će posvedočiti oni koji često svraćaju u manastir. Obnovljena je isposnica, završavaju se radovi na konaku, otvorena je gostoprimnica, manastir je dobio novu fasadu, a tu je i mali zoovrt u kojem najviše uživaju dečica...

Manastir Tumane

Alo!/Nenad Vujanović

Manastir Tumane, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

A ono što svakom najviše privuče pažnju zapravo jesu vernici, koji pristižu iz minuta u minut da se zahvale svecima što su im pomogli kada im je bilo najteže. Jedna od njih jeste i Vesna Nikolić iz Zemuna koja je mučila veliku muku sa zdravljem.

Osetila kako joj nešto struji u telu

Sredinom jula u manastir je došla i D.J. iz Lazarevca koja nije mogla da hoda bez štapa nakon operacije kičme i kuka. I pored terapija i banjskog lečenja, bolovi su bili nesnosni. Kada je stigla u manastir, kraj moštiju svetitelja su joj pročitanje molitve. Isto veče je osetila kako joj nešto struji kroz telo i ustala je i prohodala bez štapa.

Njoj su lekari pre nekoliko meseci otkrili tumor od devet centimetara u materici i rekli su joj da mora hitno da se operiše. Dok je prikupljala svu dokumentaciju i radila sve neophodne analize kako bi se spremila za odlazak pod nož, Vesna je čula za priče iz Tumana i odlučila je da i sama tamo ode i zamoli svetitelje za pomoć. Ono što je usledilo, ostavilo je i nju, ali i njene lekare u šoku.

- Operacija je bila zakazana za 28. maj, polovinom meseca sam otišla na poslednji ultrazvuk i tad su još jednom potvrdili da je tumor devet centimetara i da će me operisati. Nakon toga, 21. Maja otišla sam u manastir, na dan kada su monasi presvlačili mošti. Operacija je bila zakazana za 28. maj. Po povratku u Beograd sam otišla u bolnicu, na operaciju, kako je i bilo planirano, ali tada se dogodilo nešto neverovatno, tumor se smanjio za više od dve trećine – rekla je Vesna.

- Pred operaciju su mi ponovo radili ultrazvuk, ali umesto devet centimetara, izmerili su tumor samo 2,4 centimetra – kaže Vesna.

Ona dodaje da su i lekari bili u šoku kao i ona sama.

Vinci Golubac Manastir Tumane

I. Nikolić

Isposnica  - Manastir Tumane, Foto: I. Nikolić

- Ni njima nije bilo jasno šta se dogodilo, ali su rekli da tumor više nije za operaciju – svedoči žena iz Zemuna.

Ona priznaje da je i sama u početku bila skeptik, ali je sada promenila mišljenje.

- Ja sam čitala kako se to drugima dešavalo, ali eto, hvala bogu i meni se čudo desilo – dodaje Nikolićeva koja veruje da je ovako moralo da se dogodi.

 

Kako je rekla, kada je sa lekarima prvi put razgovarala o operaciji imala je bakteriju, ali je doktor rekao da će je operisati sve i da infekcija i dalje postoji nakon antibiotske terapije. Igrom slučaja, Vesna je saznala da je dobila drugu bakteriju koja je bila mnogo opasnija, pa su lekari morali da odlože operaciju za kraj maja. U međuvremenu je otišla u manastir Tuman, nakon čega joj se tumor čudesno smanjio, te je operacija na kraju i otkazana.

Nije Vesnina ispovest jedina. Budimirka Todorović iz Beograda je početkom juna imala jak moždani udar. Lekari su rekli da su male šanse da će preživeti, a i ako preživi, da je teško da će se uopšte oporaviti. Njen sin Zoran, koji je došao u manastir krajem jula, posvedočio je da je po povratku majku umivao vodom sa izvora svetitelja, kao i da ju je pomazivao uljem iz kandila, nakon čega se ona oporavila.

Komentari (4)

Mikica

05.08.2018 08:16

Svaki svetac je Bozije delo. Svaki svetac je rodjen kao i svi mi, kao obican covek. To sto imamo mosti svetaca je Bozije delo. Molimo se Bogu.

miroslav moric

05.08.2018 11:01

@Mikica - istina ziva.Tamo kraj Golupca jedno srce kuca zeljno poljupca.

Mila

05.08.2018 17:21

Ajde da ukinemo zdravstvo, što bi plaćali doprinos kad manastiri mogu da nas leče.