Vožnja sudar panika nesreća
Shutterstock
Vožnja sudar panika nesreća

Shutterstock

Porodica u panici izletela iz vozila, Foto: Shutterstock

U Pčinjskom okrugu nikad više poskoka, šarki i neotrovnih stepskih smukova i belouški, koji su postali noćna mora za ovdašnje stanovištvo.

Uprkos nezapamćenoj najezdi zmija, opasne otrovnice prošle i ove godine nisu ujele i nikome ubrizgale smrtonosni otrov.

 

Najnoviji horor doživela je porodica Slobodana S. iz sela Kržince kod Vladičinog Hana, koja se onomad automobilom u kupovinu zaputila u Vranje.

Kod sela Mazarać, na sredokraći puta Vladičin Han - Vranje, vozač je na šoferšajbni i haubi spazio uljeza. Na prvom parkingu vozač je zaustavio limuzinu, iz koje su izleteli uznemireni i uplašeni članovi porodice.

Ni Slobodanu S. nije bilo svejedno, pa je mobilnim telefonom pozvao poznanika Vladicu Stankovića, predsednika hanskog Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine “Poskok”.

Poznati hvatač zmija je iz haube automobila izvukao bezopasnu beloušku od 80 centimetara i pustio je u prirodno stanište.

Zmija automobil

Poskok

Izvukli zmiju i vratili je u prirodno staniste, Foto: Poskok

- Sve je više zmija u urbanim sredinama. Na sve veću pojavu gmizavaca u selima i gradovima najviše utiče izgradnja Koriodora 10. Zmijama smeta buka i galama radnika na gradilištu, zbog čega beže u urbane sredine - rekao je Vladica Stanković.

U toku 2017. godine članovi udruženja “Poskok” uhvatili su i vratili u prirodu 194 zmije. U protekla dva meseca registrovani hvatači iz Vladičinog Hana uhvatili su desetak zmija, među njima i dva džinovska stepska smuka duža od dva metra.

Dragan Miljković iz Bigle kod Vladičinog Hana nedavno se “zaledio” kada je u bunaru primetio leglo od deset smukova. Stres je doživeo i Dragan Veličković iz Panevlja kod Vranja kada je u bunaru i oko njega spazio dvadesetak zmija. Nije bilo lako ni referentu špedicije na graničnom prelazu Preševo S.S. iz Leskovca, kada je na benzinskoj pumpi u Vranju video zmiju. Gorostasni smuk od 2,3 metra obmotao je amortizere zadnjeg desnog točka.