Fejt i Branko
Privatna arhiva
Fejt i Branko

Privatna arhiva

Fejt i Branko, Foto: Privatna arhiva

Maestro iz Gornje Grabovice kod Valjeva, njegova violina i blistavi osmeh osvojili su srce mlade Engleskinje. Ljubavna priča Branka Ristića (33) i njegove supruge Fejt (34) ne može se pronaći ni u najromantičnijim knjigama.

Pročitajte još:

 

Slučajno su se upoznali 2009. godine, kada je Fejt, koja je studirala etnomuzikologiju, došla iz Glosteršira u Srbiju da nauči da svira romsku muziku. Na internetu je pronašla Dušana, Brankovog rođaka koji vodi školu romske muzike, i tražila mu da je upozna s dobrim violinistom koji će moći da svira s njom i da je nauči romski jezik. On ju je odveo pravo u Brankovu kuću.

U potrazi za savršenom violinom

Branko i dalje pokušava da pronađe violinu koja će mu u potpunosti ispuniti dušu. - Promenio sam ih na desetine. Još tražim zvuk one prve, na kojoj sam naučio da sviram. Imala je dušu, iako nije imala sve žice - kaže naš sagovornik.

- Kada smo se ugledali, znali smo da ćemo napraviti čudo u godinama koje dolaze - s osmehom za „Alo!“ započinju priču Branko i Fejt.

Njih dvoje tada nisu mogli da progovore ni reč! Branko koji je do svoje 27. godine jedva nekoliko puta izašao iz Grabovice. Nije znao engleski, a ni ona srpski. Da stvar bude još komplikovanija, Branko nije znao ni note, jer violinu svira iz srca.

- Prvu violinu mi je darovala moja tetka koja me je odgajila zajedno s bakom. Imao sam 13 godina. Dugo sam joj tražio da mi kupi violinu, ali nije imala novca. Jednog dana otišla je da čisti kuću nekog profesora i ugledala je violinu kako stoji na zidu. Skupila je hrabrost da ga pita da joj proda. Kad je čuo zašto hoće da je kupi, samo joj je rekao: „Nosi je“. Dugo su se svađali, jer nije htela da je uzme za džabe. Na kraju su se dogovorili i violina je ušla u naš dom. Nije imala ni sve žice, a ni mi pare da ih kupimo. Učio sam da sviram s raspalim gudalom - objašnjava Branko, koji je godinama tezgario po svadbama i veseljima.

Fejt i Branko

Privatna arhiva

Spojila ih je muzika, Foto: Privatna arhiva

Kada su prvi put zajedno zasvirali, otpočela je magija. Fejt je u Branku prepoznala talenat. U Veliku Britaniju se vratila nakon dva meseca puna utisaka o našoj zemlji i romskoj muzici, ali onda su je život i obaveze odveli na drugu stranu. Na Branka bi ponekad pomišljala, ali nisu bili u kontaktu sve do 2011, kada je opet došla u Srbiju da pripremi intervju za BBC i pronađe muzičare koji će sa njom svirati u pozorištu u Londonu. Ponovni susret bio je dovoljan da popuste kočnice. Ubrzo su uplovili u ljubavnu vezu, koju su 2012. krunisali brakom.

O njima snimaju i dokumentarac

- Venčali smo se u Valjevu. Branko je tad bio bolestan i mislila sam da ćemo se venčati u bolnici. Ali, sakupio je snagu. U zajednički život krenuli smo kočijama, pratili su nas trubači. Bilo je to skromno, ali haotično i veselo venčanje - s osmehom se priseća Fejt.

Ubrzo je u Srbiju došao vlasnik pozorišta, za koje je Fejt radila, da čuje Branka kako svira. Oduševljen, ponudio mu je angažman. Spakovali su kofere i krenuli u svet. Branku je to bio ogroman šok.

- Čitav život nisam se maknuo iz Grabovice, odlazak je bio veliki stres za mene. Počeli smo da sviramo u Britaniji, ređali su se koncerti, a onda smo krenuli da sviramo u Australiji, na Novom Zelandu - priča Branko i dodaje da je Fejt mnogo trpela jer je bio nostalgičan.

Fejt i Branko

Privatna arhiva

U zajednički zivot su krenuli kočijama, Foto: Privatna arhiva

- Kad ne bi bila uz mene, hvatala me je panika, nedostajali su mi moji. Znao sam da budem grozan prema Fejt. Pitao sam je zašto mi je sve ovo uradila, zašto me je odvela od kuće - priseća se Branko svojih strahova.

Ostao bez najveće podrške

Život je Branku zadao mnoge udarce, a najteži je doživeo sad krajem godine, kada je ostao bez, bake koja ga je odgajila. - Majka me je ostavila kad sam bio beba. Da nije bilo bake, ko zna gde bih bio. Njen odlazak me je mnogo pogodio, ona je bila moja velika inspiracija i podrška.

Romskom muzikom krenuli su da osvajaju svet. Uz Branka je i Fejt bacila note i prepustila se emociji. Njen dragi bi stalno komponovao, a BBC3 je o njemu pisao da je violinista na kojeg bi i Paganini bio ponosan. Usledila je saradnja s pozorišnim režiserom Tomom Morisom, ali i Nikolasom Hoperom, koji je komponovao muziku za jedan od nastavaka filma o Hariju Poteru. I čuveni Kusturica je za njih dvoje rekao da su njegov omiljeni novi ansambl na Balkanu.

Par, o kojem je pisao i „Gardijan“, sada živi na relaciji Grabovica-London. Brankovi najmiliji su najsrećniji kada su oboje tu, a snajku obožavaju. A kako i ne bi! Ne samo da dobro brine o Branku, već je savladala i naš jezik, a rado eksperimentiše i u kuhinji.

- Spremam proju, gibanicu, burek, pasulj. Želim da naučim da pravim i praznične đakonije, recimo ajvar. Vegetarijanac sam, pa bih da naučim da kuvam više posnih jela - priča Fejt.

Fejt i Branko

Privatna arhiva

Spremni da osvoje svet, Foto: Privatna arhiva

Međutim, ove zime to neće uspeti jer s Brankom praznike provodi u studiju, gde snimaju svoj drugi album.

- Imamo mnogo planova, za sada nas posao vuče u svet. Već početkom godine ćemo gostovati na Bi-Bi-Siju, a čekaju nas festivali u Australiji, nadamo se i Kanadi. Želja nam je da više sviramo u Srbiji i da se skrasimo u Grabovici. Obožavam ovdašnje ljude i bliskost koju čuvate - zaključuje Fejt.