Prizrenska bogoslovija
Vesna Lalić
Prizrenska bogoslovija

Vesna Lalić

Prizrenska bogoslovija, Foto: Vesna Lalić

- Ove godine smo primili još 11 đaka i trebalo bi da ih ukupno imamo 52. Živimo na KiM okruženi komšijama Albancima, a za pet godina, koliko sam ovde, možda je bilo dva-tri manja incidenta, od toga da nam je neko nešto išvrljao na vratima do jedne verbalne pretnje - počinje priču za „Alo!” otac Andrej.

Otac Andrej u biblioteci: Traži se donator za lampe

Vesna Lalić

Otac Andrej u biblioteci: Traži se donator za lampe , Foto: Vesna Lalić

O tome šta je đacima dozvoljeno, a šta nije, otac Andrej kaže:
- Đake ne puštamo same u grad, jer su ipak u pitanju tinejdžeri, već je uvek neko od profesora s njima. Što se mene tiče, uvek se trudim da u gradu budem viđen u mantiji, da kupujem kod komšija burek i kafu, a reakcije su u većem broju slučajeva pozitivne. Iskreno, veće neprijatnosti sam doživeo u Beogradu, nego u Prizrenu - kaže otac Andrej.

U Prizrenu bez đaka  Bogoslovije živi oko  20 Srba

Vesna Lalić

U Prizrenu bez đaka Bogoslovije živi oko 20 Srba, Foto: Vesna Lalić

O samom gradu i životu u njemu otac Andrej objašnjava:
- Prizren je grad sa dugom tradicijom, ali ipak imaju i taj brdski mentalitet da poštuju hrabrost. Naše prisustvo zbog istorije i broja crkava i manastira u Prizrenu dobija na važnosti, međutim, ono što nas čuva i štiti ovde pre svega je Isus Hrist.
Najveće iskušenje koje đaci ovde imaju su internet i igrice.

Policajci  na ulazu

Vesna Lalić

Policajci na ulazu , Foto: Vesna Lalić

- Pokušavamo, pre svega, da se bavimo đacima, i to je naša misija, a ne šta će sve da nauče. E sada, jedini „problem” koji imamo jeste - internet. Imaju pristup internetu po sat i po, a čak i kada obećaju da neće koristiti uređaje sa wi-fi konekcijom, to uvek prekrše. Ima valjda nešto u tome, pa im takve uređaje oduzimamo, a i igrice, ako ih skinu sa interneta, obrišemo. Đaci se ovde ponašaju daleko zrelije u odnosu na svoje godine, ali kada je do interneta, tu im se ne može verovati - kaže otac Andrej i dodaje:

- Ima nas deset profesora i rektor, vladika Teodosije. Ima nas koji smo na raznim stranama završili studije - Moskva, Atina, Solun... Za odlične i vrlo dobre đake škola je besplatna, za ostale je kao i u svim drugim bogoslovijama 100 evra mesečno.

Sve spaljeno 2004, pa obnovljeno!

Bogoslovija u Prizrenu, kuće i još nekoliko naših crkava kompletno su spaljene 2004. godine i ostali su samo zidovi. Obnova Bogoslovije iznosila je tri miliona evra, uz pomoć mnogobrojnih donatora, u čemu se posebno istakla Norveška.