Pita krompiruša za Ginisa
Alo!/Miroslava Obadić
Pita krompiruša za Ginisa

Alo!/Miroslava Obadić

Nasmejane ginisovke, Foto: Alo!/Miroslava Obadić

Miris čuvene pite krompiruše širio se Novim Kozarcima, pokraj Kikinde. Na stotine građana okupilo se na lokalnom stadionu da bi videlo pitu krompirušu za „Ginisovu knjigu rekorda“ - dugu preko 30 metara. 

Stotine građana uživalo je u petak svim čulima u finalnom produktu vrednih domaćica na 10. jubilarnoj „Pitijadi“ u Novim Kozarcima. Vredne i spretne domaćice iz Udruženja žena „Novi Kozarci“ svake godine premaše same sebe. Pita duga 30 metara i 20 centimetara zasijala je na bini u metalnoj tepsiji. Za tu džinovsku zlatnožutu ukusnu lepoticu utrošeno je 20 kilograma brašna, 25 kilograma krompira, 8 litara ulja, 4 kilograma luka, 5 kesica bibera i kilogram soli, ponosno je izjavila Mirela Blagojević, predsednica Udruženja žena „Novi Kozarci“, koje postoji 42 godine.

- Prva pita za „Ginisa“ napravljena je 2008. godine, kada je osnovana „Pitijada“, prema ideji profesora Milorada Majkića, i bila je duga 25 metara. Trudimo se da svake godine premašimo same sebe, tako da dužinu pite krompiruše povećavamo pomalo. Postoje dve vrste pravljenja, jedna sa oklagijom, a druga kad se samo razvlači - objašnjava Blagojevićeva i dodaje:

- U piti za „Ginisa“ učestvovalo je dvanaest žena iz našeg udruženja. Da bi se napravila ukusna i najveća pita, potrebno je oko tri sata - klagijanje se završi za sat vremena, isto toliko je potrebno da se krompir oljušti i izrenda, i još sat vremena da se ispeče u pekari - kaže ona.

Majstorstvo njihovog pravljenja pita prenosi se s kolena na koleno. 

- To je ono što nas je održalo i zato nam je bitno - kaže Mileva Šešum (82), ovogodišnja pobednica u spremanju najukusnije pite krompiruše, koja već 70 godina pravi pite.

- Počela sam još kao devojčica, sa osam godina. Kolonizacijom sam došla iz Bosne 1946. godine, majka me je dovela sa tri brata. Mesila sam pite i volela to da radim, od bilo čega: krompira, kupusa, pasulja, blitve, spanaća, sira - nabraja Mileva Šešum i ističe da je pita krompiruša ipak neprevaziđena.

Nebrojeno mnogo pita na stolu, svaka sa brojem, bez imena, kako bi se bez protekcija ocenila najukusnija. Za laike - sve pite su iste, ali ne i za stručnu komisiju koja je osenjivala elemente koji piti daju šmek da bude prava domaća, izvorna, sa određenim oblikom, sastavom fila, ukusom, bojom i još mnogo čime. Vicešampionka ove godine je Sonja Liptai, dok je treće mesto za najukusniju pitu pripalo Mari Đurđević.
Prilog od prodatog parčeta pite i ove godine je dat u humanitarne svrhe, a sada je posebno usmeren za operaciju teško obolele devojčice Kaline Radnović.

Komentari (1)

Сараџогла

22.07.2018 16:45

Кромпируша?Бљак!Ништа без сира или ренданих јабука.Ко ово прочита нека зна ДА НИГДЕ НЕМА ДА СЕ КУПЕ ПРЖЕНИЦЕ - ЈАЈА НА ХЛЕБУ.Са мало добре воље ето ко жели да од тога направи ревију хране.Да се осмисли разноразне додатне мирођије па да видимо прженице ,,прсте да полижеш,,!