Muhika ugostio Beograđane
Privatna arhiva
Muhika ugostio Beograđane

Privatna arhiva

Muhika ugostio Beograđane, Foto: Privatna arhiva

Hoze Muhika, sada već bivši predsednik Urugvaja, ugostio ih je na svom imanju i nesebično s njima podelio svoje stavove i mišljenja.

Naime, Beograđanka Milica Radović, o kojoj je „Alo!” već pisao kada je pre nekoliko meseci tokom volontiranja u školi za siromašnu decu u Keniji pomogla da se prikupi novac i poboljšaju uslovi njihovog života i školovanja, nedavno je u Urugvaju upoznala bivšeg predsednika te zemlje Hozea Muhiku, najsiromašnijeg predsednika. Na proputovanju kroz Urugvaj, Milica je imala sreću da u društvu našeg poznatog putnika i pisca Viktora Lazića nabasa na Muhiku, zvanog Pepe, i to pukom slučajnošću.

Savet Srbima

Savetujući Srbe šta treba da urade da bi živeli bolje, Mihika je bio izričit:
- Morate da naučite da živite sa onim što imate. Nemojte da se trudite da ličite na Evropu, nemojte želeti da ličite na Rusiju, budite vi! Imate kulturu, istoriju, planine, voće. Morate biti svesni onoga što imate - kategoričan je on.

- Viktor i ja smo stigli do jedne od najpoznatijih vinarija u Urugvaju i ubrzo upali u rupu, pa nam je pukao hladnjak. Dok smo čekali majstora, prišla nam je jedna novinarka, koja je radila reportažu o vinariji, a mi smo iskoristili priliku i zamolili je da nas poveže sa nekim ko poznaje Muhiku. Nakon nekoliko telefonskih poziva, bili smo najavljeni kod čuvenog Pepea, jer novinarka poznaje Ernesta Andresa, koji je napisao knjigu o njemu - objašnjava Milica.

Posle nekoliko dana, ovaj dvojac našao se pred Muhikinom kućom, na pola sata od Montevidea, na imanju koje nema čak ni ogradu. Muhika ih je srdačno primio i proveo kroz svoje vinograde usput pričajući o svom životu.

- Imam 81 godinu. 14 godina sam bio u zatvoru, i to je kao jedan ceo život. Dva puta sam bežao iz zatvora. Drugi život sam živeo kao klandestino (čovek koji živi u tajnosti, begu). Treći život kao predsednik države i četvrti, odvojen život sa mojom suprugom - ukratko je opisao Muhika.

Komentarišući bekstvo iz zatvora, Muhika je prepričao:

- Bilo je veoma uzbudljivo. Nisam bio lider, bilo nas je četvoro i bio je to timski rad. Iskopali smo tunel do slobode oba puta. Nikada neću zaboraviti to iskustvo - seća se on.

Nakon najviše državne funkcije, koju je donedavno obavljao, Muhika sada sebe opisuje kao seoskog inženjera, a sagovornicima je pokazao improvizovanu spravu na svom imanju.

- Biti seljak je forma spoznaje. Univerzitet je bitan, ali ti ne daje praksu. Mi smo ovaj sistem za navodnjavanje (na njegovom posedu) adaptirali u skladu sa našim okolnostima - pohvalio se Muhika, koji gaji kukuruz, tikve, tikvice, krompir, cveće i još mnogo toga.
Dotakli su se i pogleda na život, a Muhika je po tom pitanju vrlo izričit.

- Nemoj da dozvoliš da ti kapitalizam oduzme glavu, moraš da naučiš da budeš slobodan unutar kapitalizma. Nemoj da dozvoliš da te neka marketing kampanja i razne reklame nateraju da kupuješ odeću, razne beznačajne stvari, kreme za podmlađivanje… Nikako. Prava revolucija je naša, u glavi. Moraš naučiti da živiš kako misliš, jer ako ne živiš kako misliš, završićeš misleći o tome kako da preživiš - jasan je on.

Kroz život treba ići u paru

Supruga Lucija, kaže, najveći mu je oslonac. - Ona je bila moja saputnica celog života. Bila je u zatvoru 14 godina takođe. Mnogo mi je značila. Imati nekoga kraj sebe je od suštinskog značaja. Ne može se ići sam kroz život. Život udvoje je najbitniji. Nikada nemojte ići sami, samo sa partnerom. Ja ništa ne bih postigao u životu da mi nije bilo Lucije - iskren je Muhika.