Sesalačka pećina
Alo!/Nenad Vujanović
Sesalačka pećina

Alo!/Nenad Vujanović

Sesalačka pećina, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Postoje različita predanja o tome na koji način devojke u Srbiji sebi treba da biraju muža i da ga zadrže. Jedno takvo, dolazi nam i iz mesta Sesalac, nadomak Sokobanje, gde se nalazi i Sesalačka pećina, poznata po tome što više različitih vrsta slepih miševa u njoj živi u jednoj koloniji. I sada se verovatno pitate kakve veze imaju slepi miševi i pećina sa udajom? Eee, evo odgovora na to pitanje...

Sesalačka pećina

Alo!/Nenad Vujanović

Spremni da pobede strah i udju u pećinu, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

- Narodna anegdota kaže da devojka treba da uhvati slepog miša i odnese ga kući. Onda, kroz njegova krilca treba da pogleda momka. Taj momak biva zaslepljen i gleda samo tu devojku, druge ga više ne zanimaju!, priča nam Goran Simonović iz Sesalca, predsednik udruženja građana „Sesalačka pećina“.

 

Sesalački kotlić

Prošle godine prvi put je organizovana manfestacija „Sesalački kotlić“, a zbog uspeha koji je doživela, ponoviće se i ove, 28. jula. Tog dana biće održano takmičenje u kuvanju vojničkog pasulja i gulaša od mesa divljači i domaćih životinja.

- Prošle godine smo kazan vojničkog pasulja, kao i sav gulaš podelili gostima. Tako će biti i ove. Stručni žiri će ocenjivati koje je jelo najbolje, a pored kuvanja organizovaćemo i prateće sportske aktivnosti kao i bogat kulturno-zabavni program – obećava Simonović.

Ova pećina, upravo je specifična po njenim stanovnicima, evropskim slepim miševima koji na drugim mestima žive zasebno, a ovde je nekoliko vrsta skupa. Našli su nešto zajedničko i žive svi u jednoj koloniji.

Turisti koji krenu u obilazak pećine, koja može da se pohvali prelepim ukrasima, obične se slepih miševa plaše i kada ih vide počnu da vrište (kao i autor ovih redova). Žene strahuju da im se ne upletu u kosu, dok deca pokušavaju da ih uhvate.

- Ljudi ne znaju pravu istinu o njima, a to je da oni nikoga ne diraju, ne udaraju u ljude već samo lete. Obdareni su „radarom“ koji im otkriva gde su objekti kako u njega ne bi i udarili. Korisni su jer u toku noći pojedu više hiljada insekata. Sve ih potamane – priča Goran i dodaje da u ovom kraju komaraca, zbog toga, skoro i da nema.

Sesalačka pećina

Alo!/Nenad Vujanović

Sesalačka pećina i njeni ukrasi, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Unutar Sesalačke pećine osvetljeno je oko 250 metara hodnika. Svetlo je slabo, upravo zbog slepih miševa, kako se ne bi uznemiravali.

- Pećina postoji od vajkada, a poslednjih desetak godina aktivno ulažemo u turizam. Uredili smo izletište s tim što smo želeli da sve ostane prirodno, drveće kamenje...Nismo donosili ni gvožđe, ni beton – zaključuje Goran koji svoj životni vek provodi u ovom kraju. 

Komentari (2)

Jelena

20.05.2018 16:13

Što ne rekoste na vreme? :-D

Vaskee

20.05.2018 18:29

Jedna vrsta satanistickog rituala.Samo napred,privucite u svom domu kog demona.