Zlostavljanje, silovanje, nasilje
Shutterstock
Zlostavljanje, silovanje, nasilje

Shutterstock

Zlostavljanje, silovanje, nasilje, Foto: Shutterstock

Muškarac iz Hrvatske (43) napustio je 1998. svoju devojku, koja je tad bila u šestom mesecu trudnoće. Ona je rodila ćerku, s kojom biološki otac, kao ni s njenom majkom, nikad nije kontaktirao. Devojčica je u 15. godini preko Fejsbuka stupila u kontakt s ocem želeći da ga upozna. Ipak, on joj nije odgovarao godinu dana, a u njenoj 16. godini odjednom se kod njega pojavila želja da upozna ćerku, koja je s majkom živela u gradiću na severozapadu Hrvatske.

Prvi put susreli su se kafiću. Devojka je došla kući ne samo razočarana nego i emocionalno uzdrmana ponašanjem oca. Prema optužnici, on ju je celo vreme dirao po natkolenici, što je nju uznemiravalo. Pored toga, kad ga je na rastanku želela da ga poljubi u lice, on je okrenuo glavu i tako je postavio da je poljubac završio na usnama. Pitao ju je ima li kakvog seksualnog iskustva s muškarcima. Tražio je od nje, dok su hodali gradom, da se drže za ruke, što je ona odbijala.

Čekao ju je pred školom i kafićima u koje je zalazila sa svojim društvom. Nakon što se poverila majci, ona je na neke susrete išla s ćerkom. S njom je znala da bude i njena mlađa sestra, koja je, dok su bili u stanu optuženika, na računaru videla kako je napisao da će njegova ćerka postati njegova žena. Šokantnu poruku snimila je i pokazala je majci.

Videvši kuda sve to vodi, devojka je odlučila da prekine svaki kontakt s ocem, što on nije prihvatio. Pratio ju je i slao mnoge neprimerene poruke i pisma i pretio bivšoj da se postavlja između njega i ćerke. Time je, navodi se u optužnici, jasno pokazao kako je prema mladoj devojci (ćerki) razvio bolesnu fikciju o nekoj vezi. Devojka je promenila i broj telefona.

Sve je to kod devojke izazvalo zabrinutost, teskobu i strah da bi mogao da joj naudi. Po sličnom se obrascu ponašao i prema bivšoj partnerki, koju je pratio u stopu.

Pošto je utvrđeno da ju ljubio u usta bez njenog pristanka, pipkao i nagovarao na polni odnos, tužilaštvo ga uz to najteže krivično delo tereti i za krivična dela nametljivog ponašanja. Od suda traži da mu za sva tri dela izreknu jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana uslovno. U zatvor ne bi išao ako u roku od tri godine ne počini novo krivično delo.

Do sada je pravomoćno osuđivan zbog nanošenja povreda. Zaposlen je u inostranstvu, ne živi u bračnoj zajednici i otac je troje dece.

Pročitajte još: