Željko Grmuša
Privatna arhiva
Željko Grmuša

Privatna arhiva

Željko Grmuša, Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još:

 

Željka smo zatekli kod kuće u rodnom Plavnu, pokraj Knina. Ovaj Krajišnik za „Alo!“ objašnjava kako je pesma nastala, kao i to kako reaguje kada je čuje u raznim verzijama na internetu.

Podrška za Josipu iz HDZ!

Zanimljivo je i da je Grmuša, krajiški veteran, pre dve godine javno podržao kandidatkinju HDZ-a Josipu Rimac za mesto gradonačelnice Knina. - Naravno da sam je podržao, ona je mnogo uradila za srpski narod - tvrdi on.

- Pesma je snimljena u ratu, 1993, i urađena je kako bismo pružili moralnu podršku našoj vojsci. Pevali smo, nismo klali i ubijali. I da, video sam sve te gluposti na internetu, kako je pevaju Kinezi, ovi ili oni. Vidite, ja sam je otpevao i ne stidim se te pesme, ali sada je koriste kako bi osudili ceo srpski narod. Pa kakve ona veze ima s terorističkim napadom? On je odlučio da to uradi i učinio bi to slušao srpsku, kinesku ili neku treću pesmu...

Na pitanje da li se plaši za svoju sigurnost nakon dešavanja na Novom Zelandu, Željko odgovara:

- Naravno da se osećam ugroženo. Nije mi svejedno i čim se ovo dogodilo, obavestio sam ljude koji su mi bliski o tome šta se dogodilo.

Videćemo šta će biti, hoće li mi sada i policija zakucati na vrata. Ne znam. Strašno je sve ovo.

Preporučujemo i ovo:

 

O tome kako trenutno živi i da li još uvek peva, objašnjava:

- Umem ponekad da zapevam, ali na svadbama, i nikako nacionalne pesme. Izdržavam se od toga, malo se bavim stočarstvom i tako. Gura se nekako - navodi Željko.

Luka Karadžić: Taj terorista i ne zna ko je Radovan!

Luka Karadžić kaže da ne veruje da je ubica zaista slušao pesmu posvećenu njegovom bratu Radovanu, te da njemu taj snimak liči na podmetačinu.

Luka Karadžić

Profimedia

Luka Karadžić, Foto: Profimedia

- Ma nema šanse, čovek je Australijanac, ne zna ni srpski. Kako da zna ko je Radovan Karadžić i da razume o čemu se u toj pesmi radi? Nikako mi to ne deluje realno. To neko podmeće, ali ne znam ni ko ni zašto - kazao je on.

- I oružje na kojem su potpisi srpskih junaka mi je sumnjivo, ali koliko-toliko je realnije od toga da je slušao ovakvu pesmu - kaže Luka.

Pesma: 

Od Bihaća do Petrovca sela,
do Petrovca sela,
srpska zemlja napadnuta cela,
napadnuta cela,
Karadžiću, vodi Srbe svoje,
vodi Srbe svoje,
nek se vidi, nikog se ne boje,
nikog se ne boje,
Ojta vi de, hrvatske ustaše,
hrvatske ustaše,
ne dirajte u ognjište naše,
u ognjište naše.
Iz Krajine krenuli su vuci,
krenuli su vuci,
čuvajte se, ustaše i Turci,
ustaše i Turci,
u odbrani svoga srpskog roda,
svoga srpskog roda,
borimo se, draga nam sloboda,
draga nam sloboda.


Krajiška pesma hit na internetu

Pesma koju je terorista Brenton Tarant slušao u automobilu minut pre nego što će ubiti 49 ljudi u džamiji snimljena je tokom rata u BiH. Iako je njen zvanični naziv „Karadžiću, vodi Srbe svoje“, pre nekoliko godina pojavio se i onaj nezvaničniji, koji glasi „Remove kebab“.

 

 

U slengu, to bi značilo „ubij muslimana“ ili „ukloni muslimana“, a daleko je poznatija u svetu nego na Balkanu. Kada se na internetu pojavila pod ovim nazivom, veoma brzo stigla je do 200.000 pregleda, a ubrzo su se pojavile i verzije u kojima se jedna ista pesma vrti deset sati. Svaka od verzija pesme „Remove kebab“ zatrpavana je komentarima u kojima se iznose uvrede na račun muslimana, pa i pozivi da se oni izvrgnu ruglu, a na internetu se mogu naći snimci na kojima je pevaju kineski vojnici, i to na tečnom srpskom!