Pare, novac, zarada, dinari, dinar
Shutterstock, ilustracija
Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

Pare, novac, zarada, dinari, dinar, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Trgovac koji kupcu ne vrati kusur u cent rizikuje kaznu do 2.000 evra, predviđa predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, usvojen na sednici Vlade Crne Gore. Tim predlogom je propisana obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

Uprava za inspekcijske poslove je dobijala žalbe potrošača koje su se odnosile na nedostatak sitnih apoena pri vraćanju kusura u trgovini, iako ne tako često.

Međutim, do sada nije postojao zakonski osnov na osnovu kojeg bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena. Izmene Zakona o zaštiti potrošača doneće novinu u tom smislu.

Naime, predlogom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

Brisel se hvata za glavu, diplomata Zagreba htela da ispadne pametna pa napravila SMRTONOSAN SKANDAL!

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u petak se "oštro ogradilo" od rasističkih stavova koje je na društvenim mrežama, kako je preneo Index.hr, objavila zaposlena u tom Ministarstvu, Elizabeta Mađarević, koja radi u Ambasadi Hrvatske u Berlinu od početka ove godine.

 

Nadležni inspektor će rešenjem narediti trgovcu otklanjanje utvrđene nepravilnosti i odrediti rok za to, ako u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da trgovac potrošaču, uz račun za kupljenu robu, nije vratio razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

Pročitajte još:

 

- Novčanom kaznom od 300 do 2.000 evra kazniće se za prekršaj pravno lice – trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima. Za pomenuti prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50 do 200 evra, dok će se preduzetnik kazniti novčanom kaznom od 150 do 400 evra - ističu u Upravi za inspekcijske poslove.

Bonus video: Snimak autoputa Miloš Veliki dronom