Sastanak Mitropolije i Vlade Crne Gore
printscreen
Sastanak Mitropolije i Vlade Crne Gore, Foto: printscreen

Pregovori se nastavljaju sutra (utorak) u 11 časova, a učesnici današnjih pregovora nisu želeli da daju izjave, prenose Vijesti.

Današnji pregovori su počeli oko 16 časova.

„Vladin tim za pregovore o Zakonu spreman je na nastavak razgovora radi pronalaženja prihvatljivog rešenja u odnosu na otvorena pitanja“, poručila je Vlada na Tviteru.

Mitropolija crnogorsko-primorska MCP i eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) prihvatile su sinoć poziv premijera Duška Markovića da nastave pregovore na ekspertskom nivou.

Marković je juče predložio da pregovori budu nastavljeni već danas, što je MCP prihvatila.

Iz MCP su saopštili da je Crkva bila, jeste i ostaje privržena dijalogu.

„Iz tog razloga, prihvatamo Vaš poziv, iako stiže sa ne malim zakašnjenjem, za dovršetak započetog, pa prekinutog dijaloga, u nadi da to ne činite radi uključivanja ove teme u Vašu predizbornu kampanju, na šta ne možemo pristati, kako zbog Crkve Božije, tako i zbog vernog naroda. Očekujemo da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet MCP i eparhija SPC i prihvatiti naše predloge o izmenama i dopunama pomenutog Zakona“, navodi se u jučerašnjem saopštenju MCP.

Berane, Crna Gora, Foto: Facebook/Printscreen

Episkopski savet SPC je ranije kao krajnji rok za nastavak pregovora naveo 12. jul.

„Posle toga vremena, a u periodu predizborne kampanje, nemamo nameru da razgovaramo o ovoj temi“, saopštili su prošlog meseca.

U međuvremenu je zakon koji je u Crnoj Gori izazvao oštre reakcije MCP i proteste hiljade građana, počeo da se primenjuje time što je stupio na snagu Pravilnik o registrovanju verskih zajednica.

Premijer je predlagao i moratorijum na sprovođenje propisa do odluke Ustavnog suda, ali su iz MCP to odbili neverujući u dobre namere vlasti.

Pregovori ekspertskih timova Vlade i MCP počeli su 11. marta, a nastavak je odložen zbog pandemije.

PROČITAJ JOŠ:

Komentari (1)

Stefa

20.07.2020 20:11

Milovi prevaranti.