Boki 13
Printscreen
Boki 13

Printscreen

Boki 13, Foto: Printscreen

Lile Stefanova, tužiteljka Specijalnog tužilaštva koja je direktno vodila istragu u slučaju "Imperija", tvrdi da nije znala za snimak koji je danas procureo u javnost.

Naime, nju je na čelo istrage postavila lično tužilac Katica Janeva, koje je pokrenula postupak pred Evropskom unijom zbog slučaja korupcije u koji je umešan i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, kao i njegov savetnik Zoran Bašanović.

Mešutim, pojedini mediji sada ističu da je Janeva navodno delila novac sa ostalim članovima umešanim u aferi.

PROČITAJ JOŠ:

Razlog za to pronalaze u činjenici da je upravo u obećanju koje je dao Boki 13 osuđenom, i najbogatijem čoveku u Makedoniji, Jordanu Kamčevu. On je naime rekao Kamčevu, prilikom primopredaje 1,5 miliona evra "reketa", da će optužbe protiv njega odbaciti Janeva, odnosno Specijalno tužilaštvo.

Ovo je negirala Lile Stefanova, koja ističe da je kućni pritvor Kamčevu ukinuo Vrhovni sud 4. marta.

Pojedini meidji ipak pokušavaju da krivicu svale i na tužiteljku Janevu, koja se zamerila ljubitelju Brisela, Zoranu Zaevu, čiji je savetnik direkno umešan u aferu. Sumnja se da će narednih dana biti objavljeni i novi snimci, a neki bi mogli da dokažu umešanost i samog Zaeva.

Boki 13 je od Kamčeva tražio još 6 miliona dolara kako bi slučaj bio odbačen, a smatra se da u aferi ima još aktera. 

Zoran Zaev

Alo/Ana Paunković

Zoran Zaev, Foto: Alo/Ana Paunković

U reketašku aferu je, pored kontroverznog uhapšenog voditelja Bojana Jovanovskog, na estradi poznatijeg kao Boki 13, upleten i sam državni vrh na čelu sa premijerom Zoranom Zaevom. Akter nezapamćene mafijaške afere je i Zoran Bašanović, savetnik premijera Zaeva, a skandal zbog snimka predaje 1,5 miliona evra, odjeknuo je i van regiona, što su komentarisali i evropski funkcioneri.

Snimak iz Italije

Italijanski dnevnik "La Verita" je objavio video snimak trenutka kada Kamčev isplaćuje milion i po evra Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom.

Jordana Kamčeva, najbogatijeg Makedonca, oni su reketirali s obećanjem da će mu olakšati položaj kod Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, u slučaju "Imperija", za koji je osumnjičen.

Prvo su tražili osam miliona evra, ali su dobili 1,5. Na snimku se vidi da su pare spakovane u torbu koju Jovanovski i Milevski iznose iz kuće Kamčeva, koji ga ispraća do vrata, a u poslednjem delu video snimka se prikazuje kako se dvojica osumnjičenih u slučaju "Reket" upućuju ka svom automobilu sa torbom sa parama.

Obećavali mu slobodu

Drugi deo objavljenog materijala se sastoji od audio smimka u kojem navodno razgovaraju Jovanovski i Kamčev. U razgovoru Jovanovski najavljuje biznismenu da će ga "Vrhovni sud osloboditi (iz kućnog pritvora) do ponedeljka ili najkasnije do utorka".

Boki 13

Printscreen

Boki 13, Foto: Printscreen

"Specijalno tužilaštvo neće upotrebiti vanredni pravni lek. Neće ništa upotrebiti", obećava Bojan Jovanovski, koji je, prema svojim rečima i makedonskim medijima, blizak sa specijalnom tužiteljkom Katicom Janevom i njenim sinom.

Iza rešetaka

Portal A1 navodi da je snimak u kojem Jovanovski obećava Kačevu da će biti oslobođen iz pritvora napravljen 20. februara, a da je Vrhovni sud Kamčevu ukinuo tu meru obezbeđenja 4. marta. Nije poznato odakle je italijanski medij dobio snimak koji je objavio, a makedonski državni tužilac Ljubomir Joveski je za Nezavisni vesnik rekao da taj snimak nije izašao iz državnog tužilaštva.

Dvojica osumnjičenih za iznudu u istrazi popularno nazvanoj "Reket", Bojan Jovanovski i Zoran Milevski zvani Zoki Kičeec (Kičevac), od 15. jula se nalaze u pritvoru istražnog zatvora "Skoplje".

Povodom ovog skandala počeli su da se oglašavaju i evropski funkcioneri kad je tužilac Katica Janeva pokrenula postupak pred Evropskom unijom zbog korupcije.

Užasavajuća PRIRODNA KATASTROFA sa dubine od 10 kilometara!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 08.08.2019. 14:53 Očekuju se prve informacije. Foto: printscreen * Snažan zemljotres jačine 6,5 stepeni po Rihterovoj skali * Nema inforamacija o žrtvama * U blizini epicentra udara nalaze se letovališta prepuna srpskih turista, poput Antalije, Bodruma i Marmarisa Snažan zemljoters jačine 6,5 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas jugozapadni turski grad Denizli, saopštila je Turska opservatorija za zemljotrese.

Posle objave optužujućeg snima na italijanskom portalu La Verita usledio je niz reakcija evropskih funkcionera.

Među njima je bio i slovenački geopolitičar i pravnik Laris Gaiser koji je objavio na portalu La Verita prvi deo priče o tome kako EU podržava režim u Makedoniji koji reketrira sopstvene građane i u koji je upleten sam vrh makedonske politike.

- Na LaVeriti danas prvi deo moje priče koji dokazuje kako je Evropska unija, nakon što je podržala promenu režima u Makedoniji u cilju ograničavanja njenog suvereniteta, zagovarala osnivanje Specijalnog tužilaštva (sudija Katica Janeva), koje od početka ometano... Mafijaški sistem koji radi pod direktnom kontrolom samog vrha politike! Od onih političara koje žele EU i Soros. Makedonija ima veliki problem na putu ka EU ... sama EU! Mogerini, Junker i saradnici krivi su za ponižavanje cele nacije i za otvoreno podržavanje svega što je protiv normalne vladavine zakona, pravilo koje uvek tako glasno pretenduje Brisel! U sledećih nekoliko dana objavićemo šokantne dokumente za koje se iskreno nadam da će pomoći Makedoniji da pronađe svoj put do demokratije - napisao je on.

Podsetimo, Zoran Zaev, socijaldemokrata na vlasti od juna 2017. godine, optužen je da je primio mito od oko 160.000 evra od lokalnog poslovnog čoveka kako bi kupio građevinsko zemljište u Strumici, gradu u kojem je bio gradonačelnik.

BONUS VIDEO: