Zoran Zaev
AP/Boris Grdanoski
Zoran Zaev

Alo/Ana Paunković

Foto: Alo/Ana Paunković

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zatražio je danas hitne prevremene parlamentarne izbore u toj državi, kako bi u obnovljenom mandatu mogao da se bori za evropsku perspektivu Severne Makedonije.

Zaev je u obraćanju medijima, nakon jučerašnjeg odbijanja zvaničnika EU da se otpočnu pregovori o pristupanju Severne Makedonije i Albanije, rekao da preuzima odgovornost i razočaranost svog naroda, tražeći brze parlamentarne izbore.

IMALI 50 PUTA VIŠE GLASOVA!? Albanci otvorili poslednje kutije, rezultati izbora će mnoge iznenaditi!

"Moj predlog je brzi prevremeni izbori, najbrže što možemo", rekao je Zaev, ističući da je potreban stav građana.

Prema njegovim rečima, pre dva dana u Briselu je napravljena velika nepravda, jer EU nije isporučila to što je obećala.

Makedonija

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

"Mi smo naše obaveze isporučili. Rezultate u reformama, sporove sa susedima i drugo... Ono što je EU učinila je njihova istorijska greška. Napravili smo sve što smo mogli i što je bilo do nas", naveo je Zaev.

On se zahvalio velikoj većini lidera EU koji su se borili za datum o početku pregovora Severne Makedonije.

"Cenimo podršku i znamo da možemo da računamo na njih. Žrtve smo istorijske greške i kod njih svih, kao i kod nas, odluka izaziva razočaranost i gorčinu. Ja sam ljut i razočaran. Za mene lično, ovo je loša i nepravedna postavka Unije", jasan je Zaev.

"ANTRAKS, NOVIČOK ILI NEKI TEŽI OTROV" Vučiću prekipelo, pisao EU zbog afere "trovanje" na Kosovu!

Zaev je na kraju zaključio da će se, uprkos svemu, poneti odgovorno, te da postojeća situacija zahteva ozbiljnost trenutka.

"Poručujem da evropski san makedonskog naroda neće biti srušen", zaključio je Zaev.

Zaev je na Tviteru napisao da je on odgovoran pred građanima, ali je pozvao na brze vanredne izbore.

Pročitajte još:

"Spreman sam. Moja stranka je spremna. Moj tim je spreman. Nećemo klonuti duhom i ne odustajemo zbog određenih razočaranja. Ne odustajemo. Borićemo se hrabro i prkosno. Zbog domovine i građana, stojim pred vama uspravno i odgovorno. Odgovorno izlazim pred građane. Evropski san makedonskog naroda i Albanaca, Srba, Vlaha, Turaka, Roma, Bošnjaka i svih ostalih koji žive u našoj zemlji - neće biti uništen. Vaš stav je sada potreban. Nemamo vremena za gubljenje. Organizovati brze vanredne izbore. Izbori na kojima ćete vi građani odlučivati o putu koji naša zemlja treba da nastavi. Građani da nam kažu kojim putem treba da idemo", napisao je on.

Pojedini mediji javili su juče da je Zaev dao ostavku, međutim, kako saznajemo, on je to demantovao, kao i makedonska vlada.

Pre dva dana telefonom me pozvao Lavrov - Zlatno doba je prošlo!

Zlatno doba za Prištinu je prošlo, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a na opasku kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Zajednica srpskih opština "mrtvo slovo na papiru" odgovara da je "takozvana nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru".

Diplomatski izvori EU izjavili su u petak u Briselu da je makedonski premijer Zoran Zaev podneo ostavku, javila je italijanska novinska agencija Ansa, što je preneo makedonski portal Net pres.

Brojne reakcije u medijima usledile su posle odluke evropskih lidera da odlože donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonije do 31. oktobra, uz raniju izjavu makedonskog premijera da će nedodeljivanje datuma dovesti do pada njegove vlade.

Zoran Zaev

AP/Ronald Zak

Zoran Zaev, Foto: AP/Ronald Zak

Sputnjik je naveo da je Zaev kovertirao ostavku i o tome obavestio strane ambasade.

Na pitanje Tanjuga da li je tačna informacija koju su preneli pojedini mediji, da je Zaev podneo ostavku, iz makedonske vlade su odgovorili da je informacija pogrešna.

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!