Zoran Zaev
Tanjug/AP
Zoran Zaev

Tanjug/AP

Zoran Zaev, Foto: Tanjug/AP

Kako piše ovaj portal, „očigledno je da je Zaev procenio da jedino takav potez će spasiti njegovo stranku od poraza na predstojećim parlamentarnim izborima u toj zemlji“.

„Za prvi put ćemo skupiti hrabrost da napravimo predizbornu koaliciju sa albanskim partijama. Mi više nismo makedonska politička partija, već multietnička partija sa dominantnim makedonskim glasačkim telom, ali takav nam je i etnički sastav država. Sve to nam daje za pravo da budemo favoriti na ovim izborima“, rekao je Zaev novinarima.

Kako saznaje Plusinfo, mišljenja kod rukovodstva SDSM oko ideje za predizbornu koaliciju sa albanskim strankama takođe su podeljena.

“Jedni smatraju da je to dobitna kombinacija, ali drugi smatraju da glasačko telo u Makedoniji još nije spremno za takav eksperiment, dok je i podeljenost u albanskom političkom taboru prenaglašena”, piše Plusinfo.

Inače, prevremeni izbori u Severnoj Makedoniji su zakazani za 12. april.

Odluka o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji doneta je još prošle godine, nakon samita Evropskih lidera krajem oktobra, kada je EU ponovo odložila početak pristupnih pregovora sa Skopljem.